Нови батерии от хартия използват бактерии, които събират електрони

Батериите съдържат съставки като никел, кадмий и живак, поради което са потенциално опасни отпадъци. Затова изследователите се опитват да създадат екологично чисти батерии, които биха могли да захранват биоразградими устройства. Учените работят от години върху създаването на хартиени сензори и платки, но досега те са захранвани от традиционни батерии или химически реакции.

Новият проект на учените от Държавния университет на Ню Йорк – „Бинхамтън“, Ян Гао и Сеокюн Чой е различен. Те създадоха хартиена батерия, която работи с бактерии.

Новият тип хартиена батерия се захранва от бактерии, събиращи електрони. Батерията се състои от восъчна хартия, покрита с тънки слоеве от метали и полимери. Те съдържат вид лиофилизирани бактерии, наречени екзоелектрогени, които са в състояние да събират електрони и след това да ги използват за осигуряване на енергия. Батериите съдържат и торбичка от течна храна за бактериите. Когато батерията се натисне, течността влиза в контакт с бактериите, и батерията започва да функционира.

Засега новата батерия може да захранва устройства с ниска мощност, като миниатюрни калкулатори или LED светлини. Всяка батерия има срок на годност около четири месеца и може да осигури захранване за период до два дни. Екипът работи, за да разшири периода на действието на батериите, така, че да могат да захранват медицински технологии.


Вижте също...