pixel

Нови батерии от хартия могат да бъдат изхвърляни с нулево екологично въздействие

Базираната в Барселона компания Fuelim създава батерии от хартия, предназначени за диагностични устройства за еднократна употреба. За разлика от обикновените батерии, батериите на Fuelim не създават токсични отпадъци, които изискват сложни процеси на рециклиране.

Хартия, въглерод и нетоксични метали: това са съставките на батериите на Fuelium. Те няма да захранват автомобили засега; компанията казва, че батериите на хартиен носител са подходящи за захранване на приложения за ин витро диагностика (IVD) или тестове, които могат да открият заболявания с проби от кръв или тъкан. Батериите са предназначени за „електронни устройства за еднократна употреба, които могат да бъдат изхвърляни без рециклиране“. Обикновените диагностични тестове за еднократна употреба се изхвърлят, след като се използва по-малко от един процент от заряда на батериите. Но хартиените батерии на Fuelium генерират само необходимото количество енергия за всяко приложение и не съдържат тежки метали или са вредни за здравето.

Батериите на Fuelium могат да бъдат персонализирани за различни приложения с напрежения между един и шест волта и мощност от един до 100 милиата. Те са икономически ефективни и могат лесно да бъдат интегрирани, тъй като материалите за батериите са съвместими с производствените процеси за бързи диагностични тестове. Всяка течна проба може да активира хартиените батерии, което предполага, че те могат да се използват в областта на инфекциозните заболявания, ветеринарната медицина и здравето на жените.

Може да харесате още...