pixel

Нови био-слънчеви панели са изработени от памук и рицина

Нови био-слънчеви панели са изработени от памук и рицина

Нов тип соларен панел, разработен от калифорнийската компания за слънчева енергия BioSolar, е направен от материал, получен от памук и рицинови зърна. Наречени BioSolar Backsheets, тези продукти са нетоксични, по-издръжливи и по-евтини за направа в сравнение със своите братя на петролна основа. Био-слънчевите панели вече имат сертификация от USDA и вече са в продажба.

Най-горният слой на всяка слънчева клетка обикновено се прави от стъкло и полимери, които не са био-базирани. Новият панел е прозрачен био-композит, разработен да замени горния слой на фотоволтаиците и да намали разходите за производството на соларни модули. Памукът се използва за здрави трудни целулозни влакна, докато рициновите зърна осигуряват смола, която се обработва допълнително, за да се създаде полиамид, подобен на найлона. Резултатът е материал, който е по-евтино за производство и се прави без токсични промишлени разтворители. Био-панелите имат висока степен на топлопроводимост – качество, което помага да се удължи живота на слънчевите модули.

Има, разбира се, и някои опасения относно използването на рициновите зърна в соларната индустрия. Първото от тях е свързано в факта, че те са токсични за хората и предизвикват тежка алергична реакция при досег. Второто е свързано с рядкото отглеждане на тази култура по света. Благодарение на жизнеспособността си като щадяща околната среда алтернатива на нефтените панели обаче био-соларните модули може и да се усъвършенстват и преодолеят тези недостатъци, защото изследователите работят усилено върху това да направят рициновите зърна по-малко токсични.

greentech.bg

Може да харесате още...