pixel

Нови бои помагат в производството на соларна и водородна енергия

Нови бои помагат в производството на соларна и водородна енергия

Изследователи са направили двоен пробив в областта на възобновяемите енергийни източници с разработването на свелочувствителна боя, която поема и трансферира електроните по-ефективно в сравнение с конвенционалните технологии. Новите бои могат да бъдат използвани в добива на слънчева електроенергия и в създаването на водородно гориво – процес, който досега излиза скъп и енергоемък.

Новият вид боя е разработена от химиците от Университета в Бъфало (UB) заедно с партньорите от в Университета в Рочестър (КБ). Когато слънчева светлина достигне боята, електроните се освобождават така, че могат да бъдат използвани по два начина.

При слънчевите клетки, където боята може да се използва като част от конвенционални термо-чувствителни слънчеви клетки (DSSC), освободените електрони могат да преминават през корпуса на клетката, генерирайки електрически ток. Това много прилича на съществуващите технологии от този вид, но предлага по-голяма ефективност.

При другия сценарий с производство на водород се започва по същия начин, като слънчевата светлина освобождава електроните от атомните им орбити. Освободените електрони след това се насочват към катализатор, където захранват химичекса реакция, разделяща водата на водород и кислород. В лабораторни условия е доказано, че тези системи произвеждат водород с безпрецедентни темпове. Това е така, защото багрилата абсорбират светлината по-интензивно в сравнение с конвенционалните бои и са в състояние да прехвърлят електроните по-ефективно.

Изследователите открили, че новата система работи както с хомогенни системи за производство на водород, които използват кобалт като катализатор, така и с хетерогенни системи, които използват платина върху титанов двуокис като катализатор.

greentech.bg

Може да харесате още...