pixel

Нови изследвания сочат перовскита като евтин заместител на силиция в слънчевите панели

Нови изследвания сочат перовскита като евтин заместител на силиция в слънчевите панели

Изследователи от Oxford Photovoltaics и други компании от бранша са сезаели да изследват употребата на перовскит като заместител на силиция във фотоволтаичните клетки. Учените дори са създали прототипи, които са постигнали около 15% ефективност на конверсията. Но това е само началото. В публикация в MIT Technology Review Кевин Булис казва, че изследователите предвиждат ефективност, по-висока от 25 на сто в най-скоро време. Това поставя материала „на равна нога“ със силиция.

Постигането на същите нива на ефективност като силиция не е голяма работа, разбира се. Има и други материали, за които е установено, че са всъстояние да го направят.  Това, което е новина тук, е, че използването на перовскит за соларни клетки ще бъде далеч по-евтино. Не само, че минералът е по-лесно достъпнен, но и не изисква толкова производствени разходи. Също така клетките, които го използват, ще изискват много по-малко материал. Силициевите клетки, например, обикновено се оказват с около 180 микрометра дебелина. Сходна клетка, направена чрез използванетона перовскит, от друга страна би била дебела само един микрометър.

Перовскитът не е някой новооткрит материал – учените знят за него от над 170 години. Новото е, че изследователите едва сега започват да откриват потенциала му като материал за използване в производството на фотоволтаични клетки. Едва през 2009 г. изследователите за първи път се сетиха да използват този полупроводник  в соларните клетки. Първоначалните тестове показаха едва 3,5% ефективност. Още по-лошото беше, че материалът не издържа много дълго в процеса на използване. Но с течение на времето учените са измислили как да го накарат да издържа по-дълго и да подобрява непрекъснато своята ефективност.

Текущите прототипи са направени с помощта на процес, който включва разпръскване на материала върху основа, което означава, че материалът е много по- гъвкав, отколкото силиция. Но това, което наистина вълнува изследователите, са очакванията за създаване на слънчеви панели много по- евтино, отколкото могат да се произвеждат днес. Оценките предполагат, че такава клетка може да струва само 10 до 20 цента на ват – в сравнение със 75 цента на ват за традиционите силициеви плоскости и 50 цента на ват средно за изкопаемите горива. А това значи, че използването на перовскит може да доведе до драматична промяна в соларнта индустрия и в популяризирането на слънчевата енергия в бъдеще.

greentech.bg

Може да харесате още...