Нови соларни керемиди с по-голяма ефективност

Американската компания SunPower постигна 15% увеличение на ефективността на своите слънчеви панели чрез включване на нов дизайн: слънчеви керемиди. Със само 9 долара допълнителни разходи за добавянето на слънчеви клетки, слънчевите панели P Series на базираната в Калифорния компания могат да бъдат подредени като керемиди на покрива. Така се увеличава експозицията им на пряка слънчева светлина и се повишава ефективността им. Много от функциите, вградени в слънчевите панели P Series са създадени от производителя на слънчеви панели Cogenra, който беше купен от SunPower през 2015 г.

Въпреки че през последните години SunPower имаше проблеми с постигането на рентабилност, новите ѝ проекти са обещаващи. За разлика от предишните продукти на фирмата, соларните панели P Series използват по-евтини и по-нискоефективни слънчеви клетки и компенсират загубата на ефективност чрез подреждането им като керемиди. Така пространството между клетките се намалява, което позволява по-голям брой соларни клетки да бъдат включени във всеки панел. В резултат на това почти 100% от повърхността на панела е покрита със слънчеви клетки.

Новите панели се подреждат така, че лентите за запояване са преместени в задната част на панела, което отново освобождава място за допълнителни слънчеви клетки. Тази и други иновация позволяват на панелите P Series да постигнат много по-достъпна цена. Сега компанията се подготвя да заеме по-голям дял от пазара, като в сътрудничество с Dongfang Electric и силиконовия гигант Zhonghuan Semiconductor планира да изгради най-големия завод за слънчеви панели на планетата. Този съвместен проект е наречен DZS Solar.


Вижте също...