pixel

Нови технологии черпят енергия от движенията, звука, топлината на тялото

Писнало ли ви е постоянно да се тревожите за батерията на смартфона си, за презареждането или подмяната на батериите на всичките купища джаджи в ежедневието? Решението на тази драма може би е само на няколко крачки от нас.

„Черпенето на енергия“ обещава да захранва безброй потребителски устройства – често само със силата на движението или топлинната енергия на тялото. Десетки компании от цял свят вече предлагат такива продукти – предимно за контролиране на сензорните системи за уравление на осветление и температура. Много експерти обаче смятат, че пазарът на тези технологии може да „експлоадира“ благодарение на електронните устройства, които се разработват за „интернета на нещата“.

„Това е огромно нещо“, казва Греъм Мартин, главен изпълнителен директор на алианса EnOcean – група от предприятия от Сан Рамон, които разработват безжични технологии за улавяне на енергията.

При „интернета на нещата“, за който се очаква да включат милиарди дребни устройства, ако всички тези джаджи биват захранван с батерии, ние ще имаме огромен проблем, защото на света няма толкова литий“, казва Мартин. „Така че много от тях ще трябва да чепрят енергия по друг начин“.

Сред най-основните форми на технологията е енергията от тялото. Когато някои материали биват разтягани или смачквани, то движението на атомите създава електрически заряд. Автоматичните часовници използват тази концепция от десетилетия. Те сами се „навиват“ от движението на ръката на потребителя. Сега обаче концепцията търси място и в множество други устройства.

Гигантът в потребителската електроника Philips продава устройство, което безжично управлява осветлението в стаята, захранвайки се само от докосването на пръста. Подобен ключ за лампа, разработен от EcoHarvester, бе показан на Consumer Electronics Show 2014 в Лас Вегас – то добива своята енергия, когато някой просто го настройва.

Енергията на краката ни също има огромен потенциал, според енергийния консултант Кристин Херцог. Генерирайки електроенергия от ходенето на учениците по коридорите, пише тя в блога си, „училищата биха могли да впрегнат тупуркането на малките крачета, за да задоволяват някои от енергийните нужди на сградите си“.

В действителност някои европейски нощни клубове вече използват такава технология. Те имат подове, които черпят енергия от ударите на краката на хората, танцуващи в дискотеките.

Apple е възприела малко по-различен подход. В рамките на патент, който тя получи през миналата година, компанията от Купертино предложи използването магнити в близост до платка с отпечатани на нея рулони за производство на електроенергия. Така когато потребителят разтърсва системата или когато се разхожда или тича, докато държи устройството, то ще генерира енергия. Голямата компания предвижда използването на технологията за видео-рекордери, камери, лаптопи и други устройства.

В това време фирмата Bionic Power от Канада пък е разработила наколенка, която генерира електричество при ходене. С нея канадските и американските войници могат да зареждат електрониката, която носят, докато ходят.

Топлината на тялото може да произвежда енергия също.

В конкурс за иноваcии през май Intel даде награда от 5000 долара за концепция за преобразуване на температурната разлика между тялото на човека и специална „дреха“, която той носи, за добиването на електричество за мобилни джаджи. Подобна технология за оползотворяване на топлината на тялото се разработва от Perpetua от Корвалис, Орегон. Тяхната система осигурява електричество за устройствата, които помагат на спортисти, пациенти и парамедици.

Използването на звука за захранване на устройства е друг вариант добиването на енергия. Инженери от Университета Станфорд вече тестват интелигентни микрочипове, които създават електричество от ултразвука. Те могат да се използват за захранване на имплантируеми изделия, които могат да анализират нервната система на човека или да лекуват определени болести.

Една асоциация за текстилни изследвания в Испания пък предлага тъкан, която може да извлича енергия от радио-вълните, които ни заобикалят. Тази енергия може да захранва сензори в дрехите – например за мониторинг на сърдечния ритъм при пациенти или други жизненоважни измервания.

Изследователската компания IDTechEx е изчислила, че годишните продажби в световен мащаб на подобни технологии за добив на енергия могат да достигнат обем от 2,6 милиарда долара до 2024 г. Според WinterGreen Research пък такива продажби ще възлизат на 4,2 милиарда още през 2019 г.

greentech.bg

Може да харесате още...