Нови въздушно-алуминиеви батерии създадоха в Корея

Нови въздушно-алуминиеви батерии като евтина и безопасна алтернатива на литиевите създадоха учени от Южнокорейския технологичен институт UNIST. С тях потребителите не трябва да прекарват много време, зареждайки батериите, което е един от основните недостатъци на автомобилите с електрически двигател. Вместо това те ще могат просто да ги сменят на станциите, като новите батерии ще бъдат по-леки и по-мощни.

Професор Джефъл Чо от UNIST е създателят на нов тип въздушно-алуминиеви батерии за електрически автомобили. В сравнение с конвенционалните литиево-йонни батерии те са с по-висока енергийна плътност, по- дълга експлоатация, по-ниска цена и по-голяма безопасност.

Новите алуминиеви батерии не могат да се зареждат по обичайния начин: след изчерпването на енергията в тях трябва да се сменят електролитите и оксидираните клетки. Но по отношение на количеството съхранявана енергия на единица тегло, алуминият превъзходжа един и половина пъти традиционните горива (2500 watt-hour/ kg срещу 1700 watt-hour/ kg). Батерия от един килограм алуминий задържа енергия за пробег от 700 км.

Въздушно-алуминиевите батерии произвеждат енергия чрез окислителна реакция и основният проблем, поради който все още не са широко използвани, е високата цена на анода, за който обикновено се използват благородни метали.

Учените от UNIST решават този проблем чрез каталитично възстановяване на кислорода, като използват много тънка плоча от сребърен манганат, покрит със сребърни наночастици. Те открили, че сребърният атом може да премине в свободната кристална решетка и да възстанови структурата на мангановия окис, което увеличава живота на батерията и плътността на енергията . Експлоатационният капацитет на новата алуминиева батерия се е увеличил 17 пъти, а цената на такъв катализатор е 50 пъти по-ниска от тази на традиционния платинен.

Въпреки уникалните характеристики на новите батерии, изследователите все още не бързат с изводите за търговския потенциал на технологията. Остава нерешен въпросът за инфраструктурата: за да се премине към този тип батерии, ще е необходимо не само да се променят производствените процеси, но и да се създаде цяла мрежа от специални станции за смяна на батериите.


Вижте също...