Нови висини на ефективност в Алпите

Нови висини на ефективност в Алпите

Термопомпената система VRV на Daikin, проектирана специално за нискотемпературни условия, спести 28% от енергията за френски ресторант в Алпите и съответно намали с 15% разходите за електроенергия.

Ресторантът Le Panoramic се намира в подножието на ледника Grande Motte, във френските Алпи – Tignes на височина 3032 метра. Скиорите могат да се насладят на 360° гледка към склоновете докато опитват изтънчената кухня. Главният готвач е Жан-Мишел Бувие, който отваря ресторанта през 2011 г.

С площ от 800 м2 ресторантът работи 10 месеца от годината. В предвид уникалното местоположение, температурата на околната среда може да бъде много ниска. Създаването на уютна обстановка за служителите и клиентите е критично важно.

Ресторантът се помещава в една и съща сграда с фуникулярната гара и първоначално е отоплявана от хидроакумулаторна система. През нощта или през не-пикови часове се загрявали 40000 литра вода до 60°C и тази топлина се разпределяла чрез въздухообработващи климатични камери.

За жалост след 30 години хидроакумулационната система вече не е толкова надеждна, с чести повреди и множество течове на резервоарите. Veolia Water (EHCM) – компанията, която отговаря за курортните съоръжения за клиента STGM (Société des Téléphériques de la Grande Motte) предлага системата да се замени със система, ползваща обновяеми източници на енергия.

Veolia първоначално предлагат термопомпа на принципа въздух-вода, инсталирана в градината на фуникулярната гара. Идеята е да се ползва топлината образувана от някои от растенията за отопление на ресторанта. Впоследствие идеята отпада защото съществува опасност въздуха в градината да бъде охладен до стойности, които крият опасност за повреда на машините.

Вместо това фирмата, натоварена с инсталация Ventimeca предлага две възможности – замяната на вече съществуващата система с идентична или използването на изцяло електрическа термопомпа Daikin VRV от типа въздух-вода. Въпреки прогнозите, че решението на Daikin e по-ефективно и спестяващо пари в дългосрочен план Daikin Франция и Ventimeca трябва да демонстрират че термопомпената система ще може да работи в екстремни климатични условия.