pixel

Новите правила за прахосмукачките не са мръсни

„Забраната на прахосмукачката“ на ЕС, която влезе в сила преди броени дни, ще има „важен принос за намаляване на CO2 емисиите”, обяви Комитетът по изменението на климата.

Новата регулация няма да застраши чистотата на килимите и мокетите, но ще ограничи продажбите на най-мощните прахосмукачки, спестявайки шест милиона тона CO2 до края на десетилетието.

Според новата регулация, прахосмукачки с потребление на енергия от 1600W или повече вече няма да могат да се продават – мярка, която ще бъде допълнително затегната до 900W през 2017 г. Едновременно с това всяка машина в продажба в ЕС ще трябва да носи енергиен етикет с рейтинг от A до G за производителност, прахови ре-емисии, ниво на шума и консумация на енергия.

Промяната в правилата е част от затягане на регламента на ЕС за екодизайн, който определя минимални стандарти и за други битови електроуреди – с цел по-ниски сметки за електроенергия и икономия на въглеродни емисии.

Изненадващо или не, британските домакинства предизвикаха истинска пазарана истерия, като през изминалия уикенд се втурнаха по магазините да купуват мощни прахосмукачки. ОТ еврокомисията отговориха на пазарната треска с цифри.

Европейската комисия е изчислила, промяната ще доведе до спестяване на 19 терваватчаса електричество до 2020 г., което от своя страна ще значи намаляване на сметките за електроенергия на домакинствата с 3 милиарда евро годишно до 2020 г. Регулацията ще направи прахосмукачките с 63 на сто по-ефективни.

greentech.bg

Може да харесате още...