pixel

Ново поколение батерия-„гъба“ се зарежда за 5 минути

Ново поколение батерия-„гъба“ се зарежда за 5 минути

Напоследък много се говори за “интелигентни” мобилни устройства и компютри, интелигентни мрежи и какви ли не още интелигентни технологии, но през цялото време батериите май остават „тъпи“. Ейми Прието, професор по химия в Държавния университет в Колорадо, е основала компания, която е създала триизмерна батерия с ядро от медна пяна. Въпреки че батерията все още е в съвсем начални етапи на разработване, тази „невероятно интелигентна технология“ може да доведе до появата на батерии, които съдържат два пъти повече енергия и се зареждат в рамките на пет минути.

Въпреки че съвременните смартфони и GPS са възможни благодарение на презареждащите се батерии, които имаме, те все още са изключително скъпи, губят заряда си за кратко време и са заредени с отровни токсини. Ейми Прието мисли, че е непростимо, че докато нашите устройства стават все по-сложни, батериите са останали все същите откакто са измислени.

Конвенционалната повърхност на батерията е двуизмерна, което ограничава посоката и скоростта, с която енергията може да тече. Но в дизайна на Прието, който се разработва от Prieto Battery Company съвместно с университета, е добавено ново измерение. „Това е нещо, за което можете да мислите като за гъба“, казва Прието. „…Боядисваме всички вътрешни пространства с различни материали, от които се нуждае батерията. Така йоните могат да се движат в много различни посоки, но все пак не могат да отидат много далеч. Така че това е, имам предвид, когато казвам триизмерна батерия“.

Уникалната 3D архитектура интегрира наножички или субстрат от медна пяна, като и двете имат по-висока енергийна плътност от която и да е традиционна литиево-йонна батерия. Според Прието, прототипът от ранен етап е показал възможност за зареждане в рамките на няколко минути и бавно разреждане. Освен това се произвежда без използването на токсични химикали (използва се лимонена киселина, вместо киселина, която може да изгори кожата).

Така че за разлика от днешните акумулаторни батерии, които са голяма полза за нашите електронни джаджи, бъдещата 3D батерия гъба ще бъде полза и за планетата. Новата батерия ще издържа 5000 цикъла на зареждане и разреждане вместо 500 цикъла. Мащабирана за електрическите превозни средства, батерията може да осигури пробег от 450 км., а след това презареждане за по-малко от 10 минути.

Въпреки че се разработва от седем години, батерията на Прието е все още далеч от търговско приложение. И все пак, напредъкът е обещаващ, а през септември 2012 г. са започнали първите тестове от трети страни.

greentech.bg

Може да харесате още...