pixel

Ново „синьо гориво“ обещава да замени мръсния дизел с „чист“

Да му мислят петролните босове! Audi наскоро обяви, че е изобретила нов вид дизелово гориво, което може да направи революция в автомобилната индустрия. То ще доведе до драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Още по-забележителното е, че синтетичният „е-дизел“ се прави от вода, CO2 и електроенергия, добивана от възобновяеми източници.

Изграден от компания, наречена Sunfire, чийто слоган е „да затворим въглеродния цикъл“, един нов пилотен завод в Дрезден вече произведе първите си 100 литра въглеродно неутрално гориво. „Синьото гориво“ успешно е захранило Audi 8, принадлежащо на федералния министър по образованието и науката в Германия – Йохана Ванка. Любопитни ли сте вече?

Science Alert представя процеса на производството като процедура с три стъпки, при която се използва енергия от възобновяеми източници като вятър, слънце или водна енергия. Добитата електроенергия се използва за извършване на т. нар. обратима електролиза, при която водата се разделя на съставните си части – кислород и водород.

След това полученият водород се смесва с въглероден окис, добит от СО2 от атмосферата. Тази смес реагира при високи температури и под налягане за създаването на дълговерижни въглеводородни съединения, които представляват чисто дизелово гориво. И след като то се рафинира, полученото вещество може да се смесва със съществуващия дизел или използва самостоятелно в автомобили с ДВГ.

Новото гориво се отличава с това, че не съдържа серни съединения. Овен това за него компанията твърди, че осигурява по-добра производителност от конвенционалния дизел. Двигателите работят по-тихо с него, обясняват от Audi.

Макар че производството на 100 литра ново гориво няма как да спаси света, SunFire има планове за изграждане на голяма инсталация и пускане на въпросния „е-дизел“ на пазара. Компанията планира да продава новия дизел на цени, които се конкурират с текущите цени на горивата или може би дори по-ниски.

greentech.bg

Може да харесате още...