pixel

Новопостроените къщи в Ланкастър са длъжни да имат соларни PV инсталации

Докато ЕС обсъжда колко процента от енергийния микс на Европа да идва от възобновяеми източници, американският град Ланкастър се готви да стане 100% нулево-енергиен град до 2020 г.
Lancaster е град с около 156 000 жители, който се намира на 110 км северно от Лос Анджелис. Разположен по протежение на западния край на пустинята Мохаве, градът е богат на слънчеви и вятърни ресурси. Градът има за цел да впрегне своите над 350 слънчеви дни годишно за генериране на много слънчева енергия, произвеждайки колкото се може повече мегавати от самите домове. Чрез осъществяване на този подвиг Ланкастър се надява да се превърне в един от първите в света нулево-енергийни градове до 2020 година.

На скорошна конференция кметът Ар Рекс Парис обясни как градът ще постигне нулево нетно потребление на енергия до 2020 г.

Парис бе избран за кмет на Ланкастър през 2008 г. и в момента е в третия си мандат като кмет. Неговата визия се базира до голяма степен на програмата “Слънчев Ланкастър“, иновативно публично-частно партньорство със соларната фирма SolarCity, която дава възможност на местните жители и на бизнеса да инсталират слънчеви енергийни системи при значително намаляване на разходите по чрез сметките за енергия.
Esolar

Концентрираща соларна електроцентрала в Ланкастър произвежда електроенергия от слънцето. Системата захранва 4000 домове, а излишъка подава към електроразпределителната мрежа.

За да стане това, процесът на издаване на разрешителни за монтиране на соларни панели (който някъде по света може да трае месеци или даже година) отнема само няколко часа. Освен това през март 2013 г. градската управа гласува нова наредба, която задължава новите еднофамилни къщи, които се строят след 1 януари 2014 г., непременно да генерират соларна електроенергия при мощност минимум 1kW на къща.

В рамките на друг аспект от програмата базираната в Китай технологична компания BYD осигурява за домакинствата батерии чрез партньорство с местен доставчик. По този начин домовете могат не само да произвеждат соларно електричество, но и да го съхраняват за през нощта. През февруари 2014 г. местният партньор KB HOME съобщи, че вече е реализирал 1000 инсталации от този вид.

Тези стъпки се допълват от някои други, по-дребни ходове за постигане на енергийна независимост като например подмяна на цялото улично осветление с LED лампи (които имат вградени Wi-Fi предаватели!).

greentech.bg

Може да харесате още...