Нулев енергиен баланс и пет-звездна устойчивост с решенията на Siemens в бутиков хотел Stadhalle


Преди близо 10 години във Виена е открит първият градски хотел в света с нулев енергиен баланс. Историята започва през 2007 г., когато собственичката  и мениджър Михаела Рейтерер (Michaela Reitterer) решава да реновира и разшири хотела със 140 -годишна история. Няколко години по-рано тя купува семейния бизнес от родителите си и след планираното разширение капацитетът  на сградата се удвоява от 42 на 80 стаи. Определят се и нови стандарти – да се създаде сграда, която да генерира сама цялата необходима енергия.


В проекта са включени почти всички налични към настоящия момент енергийно-ефективни технологии. 94-метрова фотоволтаична система снабдява с електричество, а слънчевите колектори осигуряват топлина и топла вода. Тъй като слънчевата инсталация не винаги генерира достатъчно енергия, тя се подпомага и от термопомпа от типа „вода-вода“.

„В подземния етаж  на хотела има три огромни цистерни“, споделя  Рейтререр. Те се пълнят с подземни води от кладенец на имота. След това водата се загрява от соларната инсталация и термопомпата. За захранването се използват пластични топлообменници, които затоплят водата, необходима за стаите на хотела.

Управлението на инсталациите играе ключова роля. В „сърцето“ на хотела е системата за сградна автоматизация DesigoTM  на Siemens, която гарантира, че всички компонентите работят безпроблемно заедно, и че гостите се чувстват комфортно по всяко време.


Системата се изплаща

Цифрите говорят сами за себе си: Докато разходите за енергия при други градски хотели  е  между 5% и 6% от общите разходи, за бизнеса на Рейтерер те варират между 2% и  2,4%.
Инсталираната технология е една и съща, но самият хотел продължава да се развива. „Ние непрекъснато търсим нови възможности да намалим още повече нашия екологичен отпечатък“, казва Рейтерер. „Например въвеждаме отстъпка за гостите, които пристигат с обществен транспорт вместо с кола, а бюфетът за закуска е изцяло от местни био продукти“.
Откакто отваря врати, интересът към хотела и еко-ангажираността на Рейтерер е огромен, а сградата е включена в отчетите за целия немскоезичен регион. Stadhalle е отличен с различни награди, сред които:
♦ Националната награда за туризъм на Австрия;
♦ Награда за опазване на околната среда на Виена;
♦ Награда за опазване на климата;
Siemens твърдо вярва, че инвестицията в устойчивостта на сградите се изплаща. Това важи не само за хотелите, а за всички сгради, тъй като е доказано, че прекарваме около 90% от времето си на закрито. Затова комфортът на мястото оказва огромно влияние върху начина, по който се чувстваме. Ето защо Siemens се стреми да превърне сградите в идеални места.


Факти:
♦ 94м2 фотоволтаична система;
♦ Слънчеви колектори с площ от 130м2;
♦ Активиране на термална/топлинна маса (ТМА);
♦ Използване на дъждовна вода;
♦ Система за сграден мениджмънт и автоматизация Desigo с: контролери PXC и уеб базирано приложение за наблюдение и контрол;
♦ Еко сертификат за туризъм на ЕС;


Вижте също...