pixel

Обама: Светът трябва да постигне споразумение за климата, докато може

Американският президент Барак Обама пристигна в Аляска в понеделник за тридневна обиколка, чиято цел е да покаже как топенето на вечните ледове и бреговата ерозия вещаят все по-големи бедствия – освен ако светът не предприеме решителни стъпки да забави промяната на климата.

16 месеца преди края на мандата си Обама се опитва да създаде подкрепа за новите строги правила за въглеродните емисии от електроцентралите в навечерието на очакваното международно споразумение за климата по време на срещата на върха на ООН в Париж през декември.

“Нито един от народите, представени тук, не действа достатъчно бързо“, каза Обама на среща на външните министри от държавите с арктически интереси. „Тази година в Париж, трябва да отбележим годината, в която светът най-накрая постига споразумение за защита на планетата, докато все още можем да го направим“, каза Обама.

Белият дом заяви, че президентът на САЩ ще обяви нови политики през тази седмица, с които да помогне на арктическите общности да се адаптират към изменението на климата.

Но основната цел на посещението е да се обърне внимание върху заплахите пред щата, което би трябвало да убеди американците да намалят използването на изкопаеми горива и да се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници.

Истерията около турнето започна в неделя с изявлението, че Обама ще преименува най-високата планина в Северна Америка на „Денали“, възстановявайки традиционното й име (в момента тя е известна като връх Маккинли).

Обама сподели снимка на Денали, която публикува в Instagram, малко преди срещата си с група местни лидери на място. „Те описват села, които потъват в морето“, заяви Обама. „Това е спешен проблем за тях днес, но това е бъдещето за всички нас, ако не направим нещо по въпроса“.

Някои еколози пък охулиха действията на Обама, заявявайки, че това противоречи на други решения на президента, свързани с климата. Някои припомниха, че администрацията на Обама даде зелена светлина на Shell за разработването на петролни сондажи в Арктика.

greentech.bg

Може да харесате още...