Обезвъздушаване на радиатори

На прага на новия отоплителен сезон припомняме с видео нещо полезно и много лесно за изпълнение от всеки – обезвъздушаването на радиатори. Когато отоплителните уреди не са равномерно нагряти, или издават странни бълбукащи или свирещи звуци, това е знак, че имат нужда от обезвъздушаване. В противен случай, за постигане на желаната температура в помещенията, термостатите трябва да се завъртат на по-високите степени, а това изразходва много повече енергия и в крайна сметка струва повече.

От какво се нуждаете за обезвъздушаването? – Можете да го направите и сами, без специалист. Нужни са следните „помощници“: съд за вода, кърпа и отвертка (във видеото използват специално ключе, но всяка отвертка ще свърши работа).

  1. Изключете циркулационната помпа.
  2. Изчакайте 30 до 60 минути.
  3. Завъртете термостатата на най-високата степен.
  4. Поставете съд под вентила за обезвъздушаване и с отвертката внимателно го завъртете, като това ще позволи на въздуха в системата да излезе.
  5. Щом от вентила потече вода, можете да го затворите.
  6. Включете отново циркулационната помпа.

Heizung 1

Ето и няколко съвета:
– Не отваряйте прекалено много вентила на уреда, тъй като има опасност от рязко изтичане на много гореща вода.
– Същото важи и за затварянето му – умереното му завъртане/затваряне е достатъчно.
– Ако се намирате в многоетажна сграда, се препоръчва да се започне с обезвъздушаването от долните към горните етажи.

Допълнителен съвет:

Не затопляйте прекалено силно помещенията през зимата – 20 градуса са напълно достатъчни за дневни стаи и работни помещения. Така се пести енергия, но и климатът на обитаване е по-здравословен.

Може да харесате още...