pixel

Обратно към извора: естествената вентилация и нейното използване в различни контексти

Natural Ventilation

Автоматизацията е навсякъде около нас – в домовете ни, мебелите, офисите, автомобилите и дори при облеклото ни. Толкова сме свикнали да сме заобиколени от автоматизирани системи, че сме забравили какъв е бил животът без тях. И докато автоматизацията значително подобри качеството на вътрешните пространства с решения като пречистен въздух и контрол на температурата, нищо не може да се сравнява с естествения хладен бриз от майката природа.

Но точно както всичко останало в архитектурата, няма универсален размер, подходящ за всички. Това, което работи в Танзания, не може да се използва в Швейцария или Колумбия. Това се дължи на няколко причини, като например разликата в посоката на вятъра, средната температура, пространствените нужди и ограниченията на околната среда (или липсата им).

В архитектурата вентилацията внася външен въздух и го разпределя в пространство. Известни са три различни типа – механична, естествена и смесен режим. Независимо от използваните средства, стабилните въздушни течения освобождават влажността и осигуряват инфилтриран въздушен поток и здравословен въздух за дишане. Една успешна вентилационна система трябва да бъде съобразена с контекста на проекта, който включва географското местоположение, материалите и навиците на потребителите.

Но отскоро хората стават много по-екологични, като избират по-пасивни решения за намаляване на потреблението на енергия и въглеродния отпечатък. В книгата на Даниел А. Барбър „Модерна архитектура и климат: дизайн преди климатизация“ авторът изследва как водещи архитекти от ХХ век са включили в своите проекти стратегии за опазване на климата и как регионалните подходи за приспособимост към местния климат са били от съществено значение за развитието на съвременната архитектура.

Университетът на Obafemi Awolowo – Arieh Sharon and A.A. Egbor Osun, Нигерия

Obafemi Awolowo University

Модернистичният университет, вдъхновен от Баухаус, е продукт на политика, дизайн и климат. Критичният климат на Нигерия принуди архитектите да търсят вдъхновение от местната архитектура и да измислят пасивни решения за своя дизайн. Всъщност те пътуват до Мексико Сити, за да търсят модел за сградата. Екипът от архитекти реши да работи по обвивката на сградата, като перфорира фасадите и внедри екрани, за да създаде по-добри устройства за засенчване и вентилация. „Те направиха обърната пирамида, използвайки горните етажи, за да засенчат долните, освобождавайки приземния етаж с отворени коридори, колони и вътрешни дворове. Много интелигентното позициониране на сградите позволява свободното циркулиране на въздух през тях и архитектура без врати. И все пак балконите и сенниците предпазват хората от силния дъжд и суровото слънце, а в същото време е осигурено постоянно проветрение.“

Къщата на Лий – Eduardo Glycerio + Studio MK27 – Marcio Kogan, Порто Фелиз, Бразилия

Lee House

Къщата на Лий е организирана в един единствен обем на приземен етаж със стаи, излизащи към градината. Всички прозорци в хола са вдлъбнати и преминават покрай басейна към другата страна на парцела, създавайки продължение на външното пространство. За да се съобрази с климата на щата Сао Пауло, който има повишени температури през почти всеки ден от годината, проектът използва традиционна местна архитектура наред с бразилския модернизъм. В хола има кръстосана вентилация, което значително понижава вътрешната температура. Останалите помещения са защитени от дървени панели от муксараби (или мушарабия), поставени върху плъзгащи се врати, които филтрират слънцето, без да спират вентилацията.

Empresa de Desarrollo Urbano (седалище на компанията за градско развитие в Меделин, Колумбия

Empresa de Desarrollo UrbanoEmpresa de Desarrollo Urbano

Разположен в парка Сан Антонио, проектът има за цел да действа като еталон за устойчиви обществени сгради в Меделин, възприемайки мантрата „сграда, която диша“. Перфорираната външна обвивка, съставена от висококачествени сглобяеми елементи, създава вътрешен слънчев комин за освежаване на външния студен въздух. Използваните материали генерират термични контрол на масата и термодинамични концепции, които генерират въздушни потоци в работните пространства.

Stepping Park House – VTN Architects, Хошимин, Виетнам

Stepping Park House

Обширните паркове в съседство на къщата се явяват като продължение на околната среда и интегрират зеленината на парка във вътрешността на дома. Чрез прорязване на обема в диагонална посока през трите етажа беше създадено голямо празно пространство. В него са разположени както циркулационни елементи, така и естествени обекти като растения и дървета, осигурявайки на частните стаи допълнителна естествена светлина. Пространството, което се отваря диагонално нагоре, внася естествена вентилация през къщата в резултат на ефекта на комина. По този начин използването на климатици е сведено до минимум.

Може да харесате още...