pixel

Община Варна ще се топли със слънчева енергия

Община Варна ще кандидатства с проект по схема за повишаване на енергийната ефективност.
Това решиха съветниците от комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество, предаде Дарик.

Идеята е в сградата на общината да се инсталира цяла система за отопление и охлаждане чрез използване на слънчева енергия, което ще намали значително сметките за ток.

Климатиците ще бъдат премахнати, няма да се използват и котлите с нафта. Условие по проекта е да бъде подменена дограмата, обясни Тодор Тонев – старши експерт в Черноморската регионална агенция за управление на енергията, която ще изготви проектното предложение.

Срокът за неговото подаване е 7 януари догодина. Ако нещата вървят по план, инсталацията трябва да бъде факт до 30 април 2016 година. Общата стойност на проекта е 978 хил. лв.

Десет детски градини във Варна ще бъдат газифицирани, стана ясно още на заседанието. За целта те трябва да бъдат енергийно обследвани.

„Преминаването от течно гориво на газ ще намали вредните емисии. Освен това е по-евтино“, коментира Жельо Алексиев, който призова в газоразпределителната мрежа да бъдат включени още градини и училища.

Сумата за едно проектно предложение е минимум 170 и максимум 500 хил. евро, обясниха от администрацията. Безвъзмездната финансова помощ е 100 процента.

Три детски градини ще останат без басейни, въпреки че строителството им е било заложено в проектите. Това се налага, тъй като от администрацията са изчислили, че поддръжката излиза твърде скъпо.

dir.bg

Може да харесате още...