Oбщините ще получат 1.1 млн. лв. за борба със замърсяването на въздуха

Общините ще получат 1.12 млн. лв за мерки срещу замърсяването на въздуха. Те ще бъдат насочени в две направления. Първите ще се вземат от общините по места, а вторите мерки са национални и трябва да се вземат от съответните министерства. Това беше коментирано при представянето на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018 – 2024 г..

С помощта на Световната банка и с усилията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече има документ, който е резултат от политиката на правителството за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Този приоритет е издигнат не само заради риска от санкции от ЕС, коментират от правителството.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че тази година се очаква Варна да излезе от списъка с градовете, които са с превишение на фините прахови частици. „В нашите станции следим 10 показателя и във всички с изключение на един България е постигнала изискванията на европейското законодателство. Само с фините прахови частици имаме проблем и затова сме санкционирани“, информира Димов.

Той посочи, че от 6 юни е в сила новият Закон за движение по пътищата, който регламентира връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, които могат да извършват служебна дерегистрация на замърсяващите въздуха автомобили. „Вече е факт и промяна на режима, по който могат да бъдат изкупувани катализатори от вторични суровини. Всеки катализатор трябва да бъде съпровождан с документи, иначе ще се разглежда като краден. Въведена е и екотакса за МПС“, посочи Димов. Следващото направление, в което ще се работи, е битовото отопление.


Вижте също...