Обявиха победителите в Siemens CEE Press Award 2017

Трите най-добри материала, получени в рамките на регионалния журналистически конкурс Siemens CEE Press Award 2017, бяха отличени и наградени по време на гала церемония в централата на Siemens във Виена.

Представители на медиите от 10 държави от Централна и Източна Европа, както и Израел, участваха в съревнованието, чиято тема бе „Дигитализация/Индустрия 4.0”. В рамките на конкурса, организиран от Siemens AG за втора поредна година, бяха получени общо 188 кандидатури, от които експертно жури от всички страни участнички определи тримата финалисти чрез тайно гласуване.

С плакети и чекове на стойност 1000 евро бяха наградени победителите в съревнованието – Alfred Bankhamer (Австрия) с материала „Свят 4.0”, Florin Casota (Румъния) за статията „Между волската кола и земеделие 4.0” и представителите на Израел Ora Coren и Amitai Ziv за „Роботите идват”.

„Идеята на този конкурс е да се окуражат медиите да представят важни теми на модерното общество и да се насърчи обмяната на опит между журналистите в страните, в които работи Siemens”, обясни Михаел Браун, говорител на Siemens Австрия. „Нашият свят става все по-свързан. Милиарди интелигентни уреди и машини генерират огромно количество данни, създавайки мост между реалния и виртуалния свят. Превръщането  на тези големи количества данни в стойност е ключов фактор за успеха. Искаме да насърчим журналистите да изследват всички специфични аспекти в рамките на темата на конкурса, за да ги направят разбираеми за широката общественост”.

България участва в съревнованието с материала на журналиста Мария Манолова от в. „Капитал” – „Как един град става умен”, който се представи достойно в условията на много сериозна конкуренция. „Страната ни е сред държавите участнички с най-голям брой постъпили кандидатури (общо 29) в рамките на тазгодишния конкурс на тема „Дигитализация/Индустрия 4.0”. За мен това е изключително окуражаващ сигнал, че важни въпроси като набиращата скорост дигитална трансформация на бизнеса и на цялото ни общество все повече застават в центъра на вниманието на медиите у нас”, коментира Румяна Парушева, ръководител „Комуникации” на Siemens България.

publics.bg


Вижте също...