Обявиха търг за строежа на водородна инсталация в най-големия соларен парк в Близкия изток

Дубай планира да изгради водородна инсталация в соларния парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е най-големият слънчев проект в Обединените арабски емирства и региона на Близкия изток, построен досега.

Обявен е търг за изграждането на водородна инсталация и свързаните с нея съоръжения . Слънчевият парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум с мощност 1 GW, който сега ще навлезе в петата си фаза на развитие, вече е приютил пилотен проект за съхранение на енергия, базиран на NAS батериите на NGK.

Слънчевият парк в момента се състои от две работещи фотоволтаични централи – първата с мощност 13 MW и втора – с мощност 200 MW. В процес на разработка е и съоръжение с мощност 800 MW и още една централа за 200 MW.

Първата фаза на проекта беше завършена от First Solar в края на 2013 г., а втората фаза бе построена от групата Acwa Power от Саудитска Арабия и испанския доставчик на инженерни услуги TSK.

Работата по третата фаза на соларния парк започна през януари 2017 г., като завършването е насрочено за края на тази година. Една 200-мегаватова част от фаза III бе пусната през май, а френският разработчик на проекта EDF заяви, че през 2019 г. и 2020 г. ще бъдат пуснати в експлоатация още две мощности от по 300 MW.

Но това не е всичко. Проектът ще се разраства още в бъдеще. Още една 200 MW мощност се очаква да бъде въведена в експлоатация до 2021 г., като на финала слънчевият парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум ще достигне мощност 5 GW.


Вижте също...