pixel

Очаква ли ни поскъпване на парното и тока?

Ще има граждански протести, ако цената на водата в столицата се увеличи, прогнозира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Според енергийния експерт исканото увеличение от 18% на цената на водата е прекалено голямо и няма финансово обяснение.

„Аз смятам, че при планирания ръст на цената на водата, ще има протести, защото този процент не е обоснован обективно. Няма направен анализ защо скокът в цената е толкова голям“, коментира Хиновски.

Калоян Стайков от института за пазарна икономика обясни, че понякога домакинствата могат да забавят някои не съвсем спешни битови сметки. „Принципно това е възможно когато има увеличение на цените. По данни на НСИ се вижда, че първо се плащат кредитите, а след това битовите сметки“, посочи той.

Предстои да бъде решено и дали природният газ да поскъпне от 1 април с исканите от „Булгаргаз“ 32%. Ако това се случи, скача и цената на парното, обясни още Иван Хиновски. „Минимум 10% ще бъде скокът в цената на парното, ако това се случи, но това ще стане от март нататък“, прогнозира Хиновски и посочи, че около 75% от разходите на „Топлофикация“ са за газ.

Цената на електроенергията също трябва да се покачва, но плавно, според искането на Световната банка. Това трябва да се случва с по 5% годишно до закриването на регулирания пазар.

Хиновски припомни идеята си за създаване на граждански съвет към електроразпределителните дружества и ВиК секора с цек по-голяма прозрачност при формирането на крайната цена на услугите.

dariknews.bg

Може да харесате още...