pixel

Очакваме по-справедливи цени на тока от 1 юли

Очакваме по-справедливи цени на тока от 1 юли

Аз съм оптимист, че от 1 юли ще имаме една справедлива такса „Задължения към обществото”. Тази такса я има и в други европейски държави, но в България е най-високата. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пред ПИК ТВ.

Оптимист съм, че ще имаме реформирана енергетика и либерализиран пазар, който да ни даде възможност да сме на едно ниво с другите източноевропейски държави в цената на електроенергията, допълни бизнесменът.

Той отново категорично се обяви за спиране на кражбите и злоупотребите в енергетиката, припомняйки, че миналата година КРИБ организира протести срещу тях. Някой трябва да плати тези кражби и злоупотреби, а реално тези, които ги плащат, са бизнесът и хората чрез т.нар. такса „Задължения на обществото”, която покрива всички дефицити в енергийната система, коментира Домусчиев.

Той цитира изказване на премиера Бойко Борисов, според което оградата на ТЕЦ „Марица Изток 2” трябвало да струва 3000 лв./кв. м, докато оградата на границата с Турция е 600 лв. „Представете си 30 млн. лв., които се гласяха да си откраднат, за да си направят нова ограда, която струва 3000 лв на кв. м”, посочи председателят на КРИБ.

„В мините обувките на работниците са по 300 лв. При положение, че най-хубавите и най-скъпите струват 20 лв., ако ги купуват от наши предприятия. Работното облекло пък е по 700 лв., което предполагам е „Армани”, коментира още Домусчиев.

„Такива парадоксални неща, заради които в един момент енергийните дружества излизат на дефицит и някой трябва да ги плати. Тъй като дружествата не се реформират, за да нямат проблеми със синдикатите, нямат интерес да си спрат далаверите, те предпочитат да хванат група народни представители, които вместо да работят за реформи в енергетиката, работят в ущърб на джоба на гражданина и на бизнеса”, отбеляза бизнесменът.

„КРИБ реагира всеки път, щом види нещо такова. Радвам се, че премиерът реагира веднага и спира всякакви съмнителни поръчки. Радвам се, че получаваме разбиране от страна на правителството и следват съответните реакции. Да се надяваме, че и прокуратурата малко повече ще се активизира и ще има хванати и осъдени ръководители”, изрази своята надежда Домусчиев.

Може да харесате още...