Огромен слънчев колектор може да захранва 220 жилища в Мелбърн

Италианското архитектурно бюро на Антонио Мака е проектирало „Sun Ray“огромен слънчев колектор, който може да генерира достатъчно енергия за захранването на 220 къщи в Мелбърн, Австралия. Продукцията му е приблизително 1100 MWh електроенергия годишно. Проектът е между финалистите на тазгодишния конкурс за дизайн „Land Art Generator Initiative“ в Мелбърн. Колекторът е замислен едновременно и като публично произведение на изкуството, символ за бъдещето на устойчивата енергия.

Проектираният за град Порт Филип в Мелбърн „Sun Ray“ се състои от поредица от плоски огледала – всяко на отделна ос за проследяване на слънцето – разположени в кръгла форма с диаметър 85 метра, издигната на тънки стоманени колони. За да улови енергията на слънцето, Антонио Мака използва технологията на рефлекторите Fresnel, в която се използват огледала за фокусиране на слънчевата светлина върху слънчев приемник. Мощен енергиен блок, скрит под земята, превръща слънчевата енергия в електричество, с което захранва градската електрическа мрежа.

„Sun Ray“ е нов символ на възобновяемата енергия, стъпка по пътя към целта на австралийския щат Виктория за нула емисии на парникови газове“, обяснява Антонио Мака в изявлението си за проекта. „Той също така е културна забележителност за Мелбърн, изследване на светлината като физически и символичен източник на светлина за живот. Това е място за размисъл, релаксация, учене и игра – и също така слънчева електроцентрала с рефлектор Fresnel, която осигурява топлина и електричество за стотици домове в града.“

Жителите и гостите на Мелбърн могат да използват „Sun Ray“, като източник на сянка. 50-те основни линии огледала хвърлят сянка върху обществено парково пространство, а огледалата създават постоянно променяща се игра на светлина и сянка, когато се обръщат, следвайки слънцето. Печелившият проект в конкурса „Land Art Generator Initiative“ за 2018 г. в Мелбърн ще бъде обявен на 11 октомври.


Вижте също...