pixel

Око на молец вдъхновило по-ефективни слънчеви клетки

Око на молец вдъхновило по-ефективни слънчеви клетки

За да може една слънчева клетка да бъде възможно най-ефективна, последното нещо, което й трябва, е да отразява светлината – все пак светлината трябва да се поглъща, а не да се отразява. Имайки това предвид, преди няколко години група японски учени си поставили за цел да създадат антирефлексно филмово покритие за използване върху соларни клетки. Това, до което стигнали, се базира на същите принципи, които действат при една от най-малко отразяващите повърхности в природата: очите на молеца.

Филмът, наподобяващ очите на молец, е разработен от Нобору Ямада, учен от технологичния университет Нагаока, Япония, съвместно с учени от фирмата Mitsubishi Rayon и градския университет в Токио. Използвайки анодизирани порести сплави на алуминия, те са успели да направят нано-отпечатък на микроструктурата на очите молеца в акрилна смола – това им осигурило условие за висока производителност, както и метод за производство на големи площи при нисък разход.

Въз основа на резултатите на вътрешни и външни тестове върху силициеви слънчеви панели, покрити с въпросното фолио, екипът е стигнал до извода, че използването на филма може да увеличи ефективността на слънчевите клетки с пет до шест процента. „Хората може би мислят, това подобрение е много малко, но при ефективността на фотоволтаиците нещата са като с процента разход на гориво на превозни средства – всяко малко постижение е от полза“, казва Ямада.

В момента учените работят върху подобряването на издръжливостта на филма и оптимизиране му за използване върху различни видове слънчеви клетки. Филмът също така може да се използва за намаляване на отблясъците от повърхности като прозорци и компютърни екрани.

Всъщност, защо точно окото на молеца е послужило за модел?! Причините окото на молеца да има антирефлексна структура е в това, че само това може да му позволи да събере възможно най-много светлина в тъмните пространства, където живее.

greentech.bg

Може да харесате още...