Омръзна ли ви от радиатори? Преминете към повърхностно отопление

uponor

Сега сме в сезонa на отоплението, минусовите температури и студените крака. Днес енергийната ефективност е изискване номер едно за отоплителните системи. Всичко това наистина буди интереса на потребителите и инсталаторите, ако системата също е икономически изгодна. Има много добри алтернативи за това, но нека хвърлим бърз поглед какво представлява повърхностното отопление респ. охлаждане.

Предимството на повърхностното отопление е, че поддържа същото чувство на температура при по-ниски температури, тъй като топлопредаването е лъчисто, т.е. не конвективно, както в случая на радиаторите. Тази разлика от няколко градуса може да означава икономия на енергия до 15-20 процента, което ясно се отразява в сметката за газ. Допълнително предимство е, че няма радиатори, които да заемат място, така че помещението може да бъде по-свободно обзаведено и да мислите за домакините, тъй като винаги имат проблеми с почистването на радиаторите.

uponor

Подово отопление вместо радиатори: Трансформирайте свободно вътрешните пространства

Докато преди смесените системи бяха модерни при изграждането на нови фамилни къщи (отопление с радиатор в спалните, подово отопление в останалите помещения), новите, по-строги правила за отопление и необходимостта от използване на по-малко енергия фокусираха вниманието към подовото отопление. То най-често се състои от топлоизолационни панели с положени върху тях тръби (Uponor Classic), покрити с мокра замазка и керамична настилка (плочки). С увеличаване на търсенето обаче, вече е възможно да се осигури подово отопление за дървени настилки (паркет, ламинат), но е важно да се знае, че същите отоплителни мощности могат да бъдат постигнати с по-големи повърхности в сравнение с керамичните настилки. Ако необходимата отоплителна мощност е по-голяма от 65 W/m2, може да са нужни допълнителни източници на топлина. Когато избирате топла (дървена) настилка, уверете се, че тя е подходяща за подово отопление, т.е. добре понася температурни колебания. В подобни случаи Uponor препоръчва системата Siccus. В наши дни подово отопление може да се използва перфектно и при реновиране на дома. Ултра ниската дебелина на системата Uponor Minitec е идеално подходяща за тази цел: тя може да бъде монтирана върху съществуващ готов под, елиминирайки необходимостта от къртене на старата замазка и настилка, или лесно да се монтира към съществуваща радиаторна система в помещението.

Електрическите системи за подово отопление също навлизат днес, за което Uponor Comfort-E може да бъде добро решение. Въпреки че електрическото подово отопление не се очаква да бъде енергийно ефективно, то намира приложение в две области:
– най-често се употребява, когато слънчевите панели осигуряват основния източник на енергия и има достатъчно капацитет за използване за отопление;
– другият случай е инсталирането в бани, за поддържане на приятна температурата на пода и извън отоплителния сезон.

Сухата система за дървени покрития изисква различен начин на инсталиране в сравнение с мокрите системи със замазка, но и двете се предлагат в гамата на Uponor.

Съвет: В страницата на Uponor подово отопление можете да видите допълнителни решения за отопление и охлаждане.

uponor

Освежаващо прохладно през лятото, топло през зимата с комбинирано стенно отопление и охлаждане

Системните решения за стенно отопление и охлаждане излъчват или извличат топлина, създавайки комфортна среда за потребителите по всяко време на годината. Повърхностната система за отопление и охлаждане може също да бъде интегрирана в профила на гипсокартонената стена (суха система Uponor Siccus или гипсокартонната система Uponor Renovis), а в случаите на мокри системи – директно в слоя от мазилка (система Minitec). Предимството на тези системи е възможността за отопление и охлаждане посредством една и съща повърхност, която дава на интериорния дизайнер по-голяма свобода при оползотворяване на пространството, докато недостатъкът е, че мебелите с големи повърхности могат значително да намалят топлопреминаването или охлаждането. При монтажа температурата на охлаждащата вода трябва да се контролира по всяко време, за да се предотврати конденз.

Съвет: Допълнителни идеи можете да намерите на страницата Uponor’s wall heating and cooling.

uponor

Охлаждане на тавана

Таванното охлаждане е най-доброто решение за охлаждане на помещения, а комбинирано с подово отопление и най-модерното решение. Може да се използва за охлаждане по икономичен и устойчив начин, но системата намира приложение и за сезонно отопление според температурите. Няма ограничения за обзавеждането и системата обслужва нуждите на обитателите дискретно и ненатрапчиво. Uponor препоръчва системи за гипсокартон Renovis за охлаждане на тавана.

Съвет: Посетете Uponor’s ceiling heating and cooling за допълнителна информация за този продукт.

За контакт и повече информация – Uponor.

Може да харесате още...