pixel

Онлайн игра: създайте перфектния енергиен микс за града

Онлайн игра: създайте перфектния енергиен микс за града

Дори най-незапознатите с възобновяемите енергийни източници знаят, че захранването на даден регион с еко-ток е нещо по-сложно от простото поставяне вятърни и слънчеви централи из района. Нужни са устойчиви и стабилни енергийни системи, а тяхното поддържане може да бъде доста сложна задача.

Нека си го кажем направо, повечето от нас нямат кой знае колко добра представа за това как електроенергията идва от ВЕИ източника до нашите контакти. Знаем за големите електропроводи насред полетата, да. Но за да работят заедно всички ВЕИ за по-чисто енергийно бъдеще ни е нужно да знаем  доста повече за енергийните източници, инфраструктурата, енергийния пазар, технологичните или икономическите ограничения при електрическите мрежи.

Точно това е темата в една нова онлайн игра, разработена от Siemens.

Наречена „Power Matrix“ („Енергийната матрица“), тази игра ви поставя в горещия стол на отговорен енергиен мениджър, натоварен със задачата да създаде стабилна и устойчива енергийна мрежа, която използва интелигентна комбинация от източници на енергия, включително традиционна енергия, както и енергията от възобновяеми източници като например слънчева и вятърна.

Потребителите трябва да се вместят в определен бюджет, докато мислят за електрозахранването на своя виртуален град, добавяйки нови енергийни активи и инвестирайки в енергийна научно-изследователска дейност. Ако имат успех в управлението на електроенергийната система по устойчив начин, градът им ще расте и ще живее благополучно (и ще събира точки за световната класация за зелени градове).

„Power Matrix обяснява взаимовръзките и процесите между отделните променливи, участващи в енергийната икономика, с помощта на симулацията и стратегическите игри, които имат универсална привлекателност,… – казват от разработчика. – Онлайн играта се базира на идеализиран и опростен възглед за реалността и е разработена в сътрудничество с експерти от областта на игрите, корпоративната стратегия и инженеринга. Играта предлага общи описания на технологиите и техническите възможности на продуктите и решения в областта на енергийната икономика“.

И дори мисълта за играене на игри да ви се струва непривлекателна, трябва да знаете, че тоно тази игра е предназначена не само за енергийни експерти и геймъри, но и за масовата аудитория с цел образоване на широката общественост относно взаимодействията между различните видове мрежи и източници на енергия, както и правилата и механизмите на съвременния пазар на енергия.

„Днес добивът и разпределението на енергията зависи от голям брой взаимозависими променливи. Искахме да създадем лесна за разбиране игра, която разказва за енергийния пазар на бъдещето и която може да внесе яснота за работата на една сложна система,“, казват от Siemens.

Пробвайте се – опитайте се да изградите устойчиво захранван град с “Power Matrix“.

greentech.bg

Може да харесате още...