pixel

Опасност от пожар за 650 000 покрива със слънчеви панели в Европа

Опасност от пожар за 650 000 покрива със слънчеви панели в Европа

Фалиралата фирма Scheuten Solar Systems е продала най-малко 650 000 от своите фотоволтаични панели “Multisol” из Европа и около 15 000 в Холандия. „Тези слънчеви панели имат дефектно електрическо съединение, което носи опасност от пожар, обяви холандската Агенция за храните и стоките (АХС) в изявление. „Хората, които имат такива опасни слънчеви панели на покривите си, е най-добре да ги изключват по безопасен начин“.

Проблемът е при връзката между панела и разпределителна кутия на гърба. Неизправността може да предизвика електрическа искра, повреждайки кутията и карайки я да тлее. „Искрите могат да попаднат на покрива и да причинят пожар,“ според АХС.

Холандският ежедневник De Volkskrant съобщи, че Scheuten Solar Systems е продала около 650 000 слънчевите панели из цяла Европа в периода между август 2009 г. и февруари 2012 г. За фирмата се твърди, че в ръководството й са знаели за опасността от пожар още през далечната 2010 г., сочи De Volkskrant, позовавайки се на фирмени документи. Действия за справяне с това обаче започват да се предприемат едва миналата година, след като избухнаха два пожара във Франция.

Базираната в югоизточния град Венло Scheuten Solar Systems фалира миналата година. Оттогава са подадени най-малко 1000 иска за щети към приемник на дружеството, казва вестникът.

Опасността от пожар може да се неутрализира чрез ремонт или замяна на кутията. Въпреки това АХС предупреди, че „до този момент няма добър начин за оправянето“ на дефекта и призова потребителите да извикат професионалист да изключи панелите.

greentech.bg

Може да харесате още...