pixel

Опростена и ефективна система за дистанционен мониторинг и управление

Преустройството на едно отоплително съоръжение – като начин за осъществяване на добро енергийно управление

Благодарение на решения на Данфосс в планинския курорт Копаоник, Сърбия постига по-добра енергийна ефективност и по-нисък разход на енергия

Планината Копаоник е разположена в Сърбия на 290 км южно от Белград. Надарен с природна красота, това е най-големият и най-важен ски-курорт в Сърбия. MK Mountain Resort е компания, която стопанисва четири туристически обекти в Копаоник от 2009 година насам:
– Гранд хотел и СПА ****;
– Семеен хотел „Ангела“ ****;
– Апарт хотел „Коначи“ **** де лукс;
– Ресторант „Зврък“.

Всички обекти са разположени в средата на туристическия център, на височина 1770 м над морското равнище.

Като се има предвид, че всички тези обекти са били построени през 80-те години на миналия век, новият им собственик е бил изправен пред проблема с изключително високите енергийни разходи за отоплението на сградите. Освен това, поради липсата на автоматично регулиране на отоплителните инсталации, нормите за топлинен комфорт в комплекса не отговаряли на действителните нужди на потребителите.

Решения за оптимално използване на енергията

Поетапното преустройство на отоплителната система започва през 2010 година и включва инсталиране на оборудване на Данфосс за регулиране и управление: прави и трипътни управляващи вентили с моторни задвижвания, автоматични баланс вентили за хидравлично балансиране и съответните електронни регулатори ECL Comfort 310. Реконструирани са седем управляващи контура на системата, която захранва с отопление най-важните части на хотелския комплекс.

Резултатите са много окуражаващи. Системите са енергийно ефективни и спестяват енергия и пари.

Горан Лазич, Директор по поддръжката в компанията MK Mountain Resort споделя: „Поради дългата и много студена зима, отоплителният сезон 2011/2012 продължи по-дълго от предходния. Въпреки повишената необходимост от отопление на комплекса, ние постигнахме икономия изразяваща се в 10% по-нисък разход на гориво в сравнение с предишния сезон“.

Бързо реагиране на потребностите от отопление

Управлението на реконструираните части на отоплителната система е просто, бързо и ефикасно, тъй като всичките седем контролери са свързани чрез системата на ECL Portal за дистанционен мониторинг и управление. ECL Portal осигурява интегрирана визуализация на всички важни параметри на отоплителната система посредством стандартна интернет търсачка. Инсталирането и свързването на контролерите към ECL portal е извършено от фирмата TRACO, партньор на Данфосс и системен интегратор.

Възможността това приложение да се използва със Смартфони също се оказа много полезна.

Горан Тришич, системен интегратор от фирмата TRACO разказва: “Хотелският комплекс е сложна и динамична система, при която често е необходимо да се реагира бързо и да се пренасочи енергия там, където тя е необходима в този момент. Приложенията на ECL Portal за смартфон дават възможност за бърза и своевременна реакция, тъй като физическото присъствие на човек в абонатната станция вече не е необходимо, за да се променят параметрите така, че да отговарят на текущите потребности.“

Възможността за анализ позволява оптимизация на работата

Системата Portal ECL има множество предимства. Освен контрола и управлението на системата от един централен пункт, всички данни и параметри на системата могат да бъдат използвани за анализ и оптимизиране на разхода на енергия.

Опцията за регистриране на данни позволява запаметяване на всички параметри на системата (температури и данни от топломерите) за дълъг период от време, за да може да се прави анализ на работата на отоплителната система. Това е необходимо условие за решенията, които дават възможност за оптимизация на работата. Друга важна особеност е възможността да се получават данни за алармени състояния автоматично чрез имейл, което пък е предварително условие за бързо реагиране от страна на обслужващия персонал.

Регистрирани данни от сензора в графиката за избраната дата   върху инсталацията:

Общ поглед върху инсталацията:
– Реконструирани бяха седем управляващи контура;
– За първи път в Сърбия бе приложено решение с ECL Portal.

За ECL portal:
– Дистанционен контрол и управление на контролерите ECL Comfort 310;
– Лесно инсталиране на системата – необходимо е само да прекарате етернет кабел до контролера;
– Функцията за регистриране на данни дава възможност за анализ и оптимизация.

Може да харесате още...