Оранжерии с панели в цвят магента отглеждат растенията по-бъзо и генерират повече енергия

Нов цвят на стъклата е на път да промени света на парниковите култури. Дъщерна структура на Калифорнийския университет в Санта Круз, наречена Soliculture е открила, че в покритите със слънчеви панели в цвят магента оранжерии растенията растат по-добре. Освен това постройките генерират електричество по-ефективно и на по-ниска цена, отколкото при традиционните фотоволтаични системи.

Ярко розовите панели са нова технология, наречена Wavelength-Selective Photovoltaic Systems (WSPVs). Ярко луминесцентно багрило в цвят магента е вградено в стъклото на панела. Наситеният цвят абсорбира сините и зелените дължини на вълната на светлината и предава енергията на фотоволтаичните ивици, където се генерира електричество за захранване на вентилаторите, нагревателите, поливните системи и т.н. Идеята е тази технология да превърне оранжериите в супер ефективни системи, които могат да функционират напълно независимо от енергийната мрежа.

Екипът на Soliculture провежда проучване, за да сравни условията в традиционните прозрачни оранжерии с тези в новите постройки, покрити с ярките панели. Изследвани са 20 вида различни растения – домати, краставици, лимони, чушки, ягоди, босилек и др. като изследователите са наблюдавали фотосинтезата и добива на плодове. Резултатите от изследването показват, че 80 % от растенията не са се повлияли от цветната светлина, а при 20 % резултатите са се подобрили. Доматените растения, отглеждани в оранжерията с WSPV панели, даже са имали нужда от 5% по-малко вода.

Според създателя на Soliculture проф. Майкъл Лойк цветните панели са били смел експеримент: „Мислех, че растенията ще растат по-бавно, защото под тези цветни панели е по-тъмно“, казва Лойк. „Растенията са чувствителни не само към интензивността на светлината, но и към цвета. Но се оказва, че растенията растат също толкова добре, а някои и по-добре. „


Вижте също...