pixel

Още проверки на сигурността в АЕЦ “Козлодуй”

В АЕЦ “Козлодуй” започна подготвителната работа по предстоящата в края на следващата година мисия по сигурността на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) OSART – Operational Safety Review Team. По време на разговорите между представителите на Агенцията и на АЕЦ “Козлодуй” бе обменена работна информация и бяха обсъдени конкретни въпроси по провеждането на предстоящата мисия. Работата на партньорите от МААЕ и от атомната централа ще продължи със семинар, който включва представяне на методиката на ОСАРТ мисиите, техники за обходи на площадката, преглед на резултати и др.

Общата концепция на програмата ОСАРТ включва подготвителна среща и семинар, провеждането на самата мисия, както и последваща проверка. Основната цел на мисиите ОСАРТ е да съдействат за повишаване на безопасността при експлоатацията на атомните централи и да спомагат за постоянното развитие на експлоатационната безопасност чрез разпространение на информация за добри практики.

Част от подготовката за ОСАРТ мисията е и провеждането на започналата на 28 ноември Мисия за техническа поддръжка на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO). Мисията ще оценява подготовката на персонала на АЕЦ “Козлодуй” в областта “Експлоатационен опит”. В екипа на WANO са включени петима експерти от Парижкия и Московския център на Асоциацията. По време на своята работа в АЕЦ “Козлодуй” екипът ще извърши обходи на площадката на централата, наблюдения и интервюта с персонала. Мисията на WANO ще завърши на 2 декември с оценка на дейностите в проверяваната област.

publics.bg

Може да харесате още...