pixel

Основни съвети за планиране на комфортна жилищна вентилация с рекуперация – HomeVent от Hoval, както за нови, така и за реновирани домове

HomeVent

Лятото е период, в който много от нас се заемат с реновиране на домовете. Това е идеалния период да освежим и разнообразим интериора, но и да осигурим по-ниски разходи за отопление и охлаждане. Добавянето на изолация и подмяна на дограмата осигурява ниски топлинни загуби, но и от своя страна повишава риска от задържане на влагата и образуване на мухъл. Добре уплътнения дом вече има нужда и от принудително подаване на пресен въздух, богат на кислород, както и постоянно засмукване и изхвърляне на влажния и застоял въздух от дома. Именно в този случай комфортната жилищна вентилация с рекуперация се оказва много добро решение. Тъй като нейният монтаж е свързан с преминаване на малки въздуховоди от стая в стая и извеждане на въздуховоди за пресен и изхвърлян въздух, то периодът на реновиране е идеалният момент да инсталирате системата.

Вижте стъпките, които ще Ви помогнат да планирате осигуряването на чист въздух в обновения си дом.

HomeVent

Намерете най-подходящото място за монтаж на самия рекуператор HomeVent.

Това може да бъде мокро помещение, килер, окачен таван или в гардероб. Корпусът може да бъде монтиран във всяко едно положение, хоризонтално, вертикално, на стена, на под, на таван и е изключително компактен. Системите с дебит до 300 m³/h (HomeVent 201-251-301) имат размери 56*37*100 см, а тези от 250 до 450 m³/h са с размери 56*56*96 см.

HomeVent

Изберете подходящи фасади или излаз на покрив за въздуховодите за пресен и изхвърлян въздух

Препоръчително е разстоянието между тях да бъде минимум 3 метра, ако са на една фасада или на покрив. Можете да изберете и две различни фасади, като препоръката е пресният въздух да бъде на северната фасада или тази с по-ниска температура. Размерът на въздуховодите, свързващи рекуператора и външните решетки, е между ф150 мм до ф200 мм, като въздуховодът за пресния въздух задължително трябва да бъде изолиран.

HomeVent

Обмислете най-доброто място за разполагане на нагнетателни решетки в помещенията

Препоръката е да разположите нагнетателните решетки в стаите близо до прозорците и далеч от вратите, тъй като въздухът, макар и да се движи незабележимо, без усет за течение, все пак има посока. Когато разположим смукателни и нагнетателни решетки на по-голямо разстояние, получаваме по-добро обтичане на стаята и съответно добро проветрение. Ако не предвиждате окачен таван в спалните, тогава изберете подходящо място за решетките на стените, граничещи с коридор или баня, за да използвате трасето с окачен таван през тях. Нагнетателни решетки могат да се разположат и в пода, както и в ниската част на стените.

Ако домът Ви е на два или повече етажа, изберете подходящо място за преминаване на вертикалните въздуховоди (обикновено 2*ф150мм), както и за разполагане на етажните разпределителни кутии. Те могат да се монтират на таван или на стена, като дебелината им варира от 17 до 37 см и зависи от модела на кутията. Препоръчително е да се остави достъп до тях или ревизионен отвор, за да могат да бъдат монтирани в тях разпределителни бленди и в бъдеще да се проверява и почиства системата при необходимост.

HomeVent

Изберете местата за разполагане на смукателните решетки – това са кухни, бани, тоалетни, мокро помещение, гардеробни помещения. Смукателните решетки се разполагат в окачен таван или високо на стената, близо до тавана. Достатъчно е под вратите да има 0,5-1 см разстояние, това осигурява циркулацията на въздуха през целия дом. Коридорите остават транзитни зони, в някои случаи може да се разположат смукателни решетки и там.

Дебитът на подавания и засмуквания въздух на всеки етаж трябва да бъде изравнен

Количеството на подавания въздух в стаите трябва да бъде равно на количеството засмукван въздух в бани и кухни на съответния етаж. Допустимо е да има разлика около 10%. Препоръчителния максималният дебит за подаване през една нагнетателна решетка е 30 m³/h при максимална мощност на системата. Дебитът през смукателната решетка може да бъде 30 m³/h или 60 m³/h, ако тя бъде свързана с два флекс въздуховода.

HomeVent

Изберете подходящ дизайн на решетките

В каталога на комфортната вентилация HomeVent ще намерите голямо разнообразие от дизайнерски решетки – пластмасови и метални, които се предлагат в бял цвят или инокс. При желание решетките могат да бъдат боядисани от клиента в цвят, подхождащ на интериора.

Основно правило при избиране на местоположението на рекуператора, крайните решетки в стаите и трасетата на въздуховодите е да се избират най-кратките трасета с възможно най-прави участъци. Това ще намали съпротивлението по системата и ще даде възможност да бъде достигнат желания дебит.

HomeVent

Заслужава ли си да инвестираме в комфортната вентилация с рекуперация?

Определено да, и най-добрият момент за това е или когато изграждаме новият си дом, или когато дойде време за реновиране. Инвестицията не е малка, но ефектът и ползите от нея от нея са големи: денонощно чист въздух в дома с контролирана влажност, без прах, алергени, без градски шум и замърсяване. Разходите по обслужване и работа на системата са изключително минимални. Разходът на електрическа енергия е около 50–100 W или това е около 3–5 лв на месец, а смяната на филтрите се прави веднъж или два пъти годишно, като техният бюджет е в порядъка на 100-150 лв. При наличието на комфортна вентилация се реализират и спестявания на енергия за отопление и охлаждане на дома, защото вече не се налага дълго да се проветрява с отворени прозорци и не се губи ценната топлина през зимата и прохлада през лятото. Според проучванията спестяванията на енергия за отопление и охлаждане благодарение на комфортната вентилация са в порядъка на 10-20%.

Освен това рекуперационната система HomeVent се справя с предотвратяването на предаване на вируси като SARS-CoV-2. Благодарение на ротационния топлообменник няма риск от разпространение на коронавируса вътре в сградата Ако Ви е любопитно защо, прочетете статията.

Ако след тази статия имате интерес да видите системата на живо, можете да го направите в шоурума на фирма Hoval в София. Системата е действително работеща, монтирана с видими детайли и реално можете да добиете представа за ползите и начините на монтаж.

Ако и Вие реновирате своя дом сега, заслужава си да обмислите инсталирането на системата HomeVent. Направете консултация и вземете оферта на сайта на Hoval или на тел. 0700 20 755.

Може да харесате още...