pixel

ОТ 290 НА 47 KWH/M² ГОДИШНО С АПАРТАМЕНТНИ АБОНАТНИ СТАНЦИИ EVOFLAT™

Модернизация на заводските жилища на „Форд” в Кьолн-Нийл

От скромните стари заводски жилища на „Форд” в предградието Кьолн-Нийл след архитектурно саниране и мащабна модернизация на инженерните системи беше създадено  качествено и въпреки това с приемлива цена  жилищно пространство – и то на предпочитано централно място. Апартаментни абонатни станции на Данфос поемат разпределението на топлата вода и нагряването на БГВ и едновременно с това  отчитат индивидуално разходите за потребление.

Децентрализирана концепция за автономно отопление с апартаментни абонатни станции

Качествени  жилищни пространства с енергийно ефективни инженерни системи.

Общите разходи на фирма ЛЕГ НРВ ГМБХ по проекта за саниране възлизат на 27,5 милиона евро.

Преустройството и монтажът продължиха две и половина години, днес заводските жилища на „Форд”, изградени през 1950/51 г. са модернизирани и обновени от фирма LEG. Заедно с архитектите от бюро „Archplan” фирмата за недвижими имоти LEG приложи нова жилищна концепция за съвместно обновяване и ползване на апартаменти: от първоначалните 300 апартамента със средна площ 47 m² се получиха 264 семейни жилища и гарсониери. Чрез надстрояване на сградата с още един етаж с 81 нови апартамента, в т.ч. 13 мезонета, фирма ЛЕГ допълнително създаде ново жилищно пространство.

Архитектурно и енергийно обновяване

„По принцип целта ни беше да подобрим енергийната ефективност на сградите и да създадем повече жилищно пространство без да застрояваме свободни площи, освен това жилищата трябваше да останат евтини”, така ръководителят на проекта Моника Рьозенер описва критериите за тази устойчива жилищна концепция, в която фирма LEG инвестира почти 27,5 милиона евро.

Благодарение на качествена изолация на фасадите, на междуетажните плочи на избите и таваните, на нова дограма с термоизолационно остъкляване, енергийните показатели на сградите са по-ниски с повече от 30% от изискваните от стандарта за нови жилища съгласно Енергоспестяващата наредба (EnEV). Новите мезонети с предварително изградени дървени конструкции учудват със стандарти за разход на нафта от 3 л годишно. Тези енергийни стандарти значително намаляват нуждата от топлина за отопление. За получаване на топлинна енергия фирма LEG залага на комбинирано решение от възобновяеми и традиционни нагревателни технологии.

Енергийната концепция бе разработена от Юрген Канегисер от инженерно бюро KaTplan GmbH, град Мюнстер: топлината за отопление се получава от 3 автономни отоплителни централи. Енергията се произвежда от кондензационен газов котел, комбиниран със соларни панели (вакуумно тръбни колектори) върху едноскатните покриви с наклон на юг на новоизградените мезонети. Соларната топлина се акумулира в три подземни резервоара с капацитет от по 15 000 l  и захранва автономната отоплителна мрежа. Топлинната енергия постъпва в жилищата под формата на гореща вода през индивидуалната абонатна станция. За тази цел проектантите избраха апартаментни станции на Данфос тип Termix VMTD-F .

Апартаментни абонатни станции: разпределят топлинната енергия…

Тези апартаментни абонатни станции са оборудвани с разпределителен колектор за отопление, ефективен топлообменник за децентрализирано нагряване на БГВ и с по 1 топломер и водомер. Така разходът се отчита централизирано и се изчислява индивидуално, не е необходимо ръчно отчитане – това е оптималното изчисление на разхода  за всички участници.

Значително предимство на тези апартаментни станции е лесното инсталиране, а от там и ниските инсталационни разходи. Трябва да се положат само две нагревателни тръби, подаваща и отвеждаща, както и още една тръба за студена вода. Тъй като липсват дълги тръбопроводи за БГВ (в отделните апартаменти обемът на топла вода в тръбопроводите остава под 3-те литра, определени от Немския съюз по водо- и газоснабдяване (DVGW)), отпада и свързаният с това хигиенен риск.

Апартаментните станции на Данфос тип Termix VMTD-F са подходящи като готово инсталирана комплектна присъединителна станция за влагане в нови, както и за модернизация на съществуващи сгради. Те заемат малко място и се предлагат по избор като варианти за скрит монтаж с капак или открит монтаж за вграждане в стени и ниши.

…и изчисляват индивидуалните разходи за потребление

Отоплителният кръг е изчислен за директно присъединяване. Регулаторът на диференциално налягане предоставя оптимална разлика в наляганията и така дава възможност за индивидуално регулиране на температурата във всяко помещение.с термостатични вентили. БГВ се нагрява в пластинчат топлообменник, температурата се регулира с термостатичен регулатор. Патентованата дроселна клапа на сензора ускорява функция „затваряне” на регулатора и защитава топлообменника от прегряване (а в частност и от прекомерно отлагане на котлен камък). Топлообменникът охлажда ефективно автономно или централизирано нагрятата вода, затова режимът на работа е много икономичен. Дроселната клапа на сензора и регулаторът работят и като байпас и поддържат топъл присъединителния тръбопровод към апартамента. Така се съкращава времето за изчакване на топла вода по време на летния редуциран режим на работа на автономната или централизирана топлопреносна мрежа. Накратко: дроселната клапа на сензора осигурява стабилна температура на топлата вода, дори и при отклонения в подаването, в температурата в подаващия тръбопровод и в диференциалното налягане без да е необходима допълнителна настройка на температурата.

Спрямо 10 l/min при конвенционалните газови водонагреватели, апартаментните станции тип  Termix VMTD-F със своите 15 до 40 l/min предлагат значително по-висок комфорт по отношение на топлата вода. Благодарение на оптимизирания режим на работа на системата и ниските работни температури в отоплителната централа наемателят печели от по-високата енергийна ефективност. Като цяло опростената и надеждна техника е изгодна и  по отношение разходите за поддръжка и сервиз. Дори „от другата страна” на предавателните станции, в самите апартаменти на обновения от фирма LEG „квартал на „Форд” е реализирано най-високо техническо ниво по отношение на енергийната ефективност: Всички стаи са оборудвани с нискотемпературни отоплителни тела със стайни термостати и с уредба за проветрение с контрол на подавания и отвеждания въздух – в надстройката дори с рекуператор. „Това си е чиста енергийна ефективност”, заключава доволно Моника Рьозенер.  За сравнение: преди модернизацията енергийните разходи са били около 290 kWh/m² годишно, въглеродните емисии почти 3000 t, което отговаря на 10 t на апартамент. След модернизацията разходът може да се намали на около 47 kWh/m² годишно – в зависимост от индивидуалната потребителска практика на наемателите. „С това ще намалим въглеродните емисии до около 180 t общо и до около 0,7 t на апартамент годишно – една желана стойност, казва Рьозенер.

Равносметка

Чрез саниране беше създадено качествено жилищно пространство в близък крайградски район. Реализираната енергийна концепция осигурява значително намаление на разходите за отопление, така че обитателите въпреки по-високия наем в крайна сметка живеят по-евтино от преди, благодарение на значително снижените разходи за отопление.

Индивидуалните абонатни станции на Данфос, серия Termix VMTD-F, представляват комплектни хидравлични свързващи звена с компактен ефективен пластинчат топлообменник, който при завъртане на кранчето веднага подава топла вода. Допълнително станцията може да се достави с изводи за отопление на апартамента, включително арматура за управление на нагряването на радиатори или подови отоплителни системи.

Други примери от Данфос можете да намерите на www.fernwaerme.danfoss.de.

Може да харесате още...