pixel

От завода за боклук излиза гориво за ТЕЦ-ове

От завода за боклук излиза гориво за ТЕЦ-ове

Немци ще направят презентация на нова технолгия за извличане на гориво от завода за боклук в София. „Група от общински съветници бяхме в Дармщат, Германия, а сега идват от немска страна. Те ще направят презентация на технология за газификация, тоест за преработка на RDF и получаване на продукт в завода за отпадъци“, обясни общинският съветник от ГЕРБ и председател на комисията по екология Лорита Радева.

Във вторник в 11 часа немците ще презентират технологията в Столична община. Ако тя бъде одобрена от нашите общински съветници това означава, че от отпадъците в столицата ще излиза гориво. „Идеята е 10% от газта, която използват в ТЕЦ-овете да бъде заменена с такова гориво“, обясни Лорита Радева. Това щяло да е третата фаза в завода за преработка на отпадъци, при която получения RDF, който излиза от завода да се превръща в топлинна енергия.

Измененията в Закона за местните данъци и такси за таксата „битови отпадъци“; новите цели на ЕС за разделно събиране и рециклиране; пакетът за Кръгова икономика – това са част от „горещите“ теми, акцент на предстояща среща в София. Тя ще се открие в сряда, на 17 май, в Дома на Европа под наслов „Икономика на отпадъците: предизвикателства и възможности“. Организаторите – Екосдружението „За Земята“, в партньорство с фондацията „Фридрих Еберт“, Бюро „България“, обявяват като своя основна задача да се представят и дискутират възможностите за постигане на устойчиво управление на отпадъците, което да допринесе за икономическото развитие на българските общини.

Това обуславя и формата на срещата – представители на голяма част от българските общини, на отговорните по проблема институции, бизнеса и неправителствените организации, работещи в сферата на управлението на отпадъците. Всяка година тенденциите и изискванията в ЕС са за повече разделно събиране и рециклиране, което е предизвикателство за българските общини, но и възможност за развитие. Екипът на ЕС „За Земята“ ще използва форума, за да представи алтернативна визия за развитието на София като град с повече разделно събиране и съответно – рециклиране и компостиране, и без изгаряне на отпадъци.

topnovini.bg

Може да харесате още...