Отървете се от мръсотиите в отоплителните системи с магнитни сепаратори Caleffi Dirtmag® и Dirtmag XS®

Действащите програми за енергийна ефективност значително стимулират подмяната на някои компоненти на битовите отоплителни системи. През последните години, по-специално газовите котли претърпяха значително развитие. Преминавайки от конвенционални към кондензни системи доведе до еволюция на техните вътрешни компоненти.

Котлите често се инсталират в стари системи, които вече не функционират оптимално, създавайки множество проблеми поради няколко фактора. Един от най-важните е свързан с примесите съдържащи се в систeмата, които могат да създадат редица проблеми на котела, включително:
блокиране на помпите – причинено от мръсотия, която циркулира в системата и може да се натрупа в тях, поради специфичната геометрия, а и от ефекта на магнитните полета, генерирани от самите помпи.

DirtmagCaleffi2

по-ниска ефективност на топлообменниците поради отлагания от мръсотия, което може значително да намали както скоростта на потока, така и топлообменната повърхност, създавайки възможност за повреда и повишени разходи.

DirtmagCaleffi2

неправилна работа на термо вентилите причинена от мръсотия, която може упорито да се прилепва към седлата на вентила и да причини, както проблеми с регулирането, така и течове.

DirtmagCaleffi2

диференциална аерационна корозия, която се получава от наличие на вода и слой мръсотия върху метална повърхност, което води до образуването на две зони (вода/мръсотия и мръсотия/метал) с различно съдържание на кислород. Това създава локализирани клетки, които водят до корозия на металните повърхности.

DirtmagCaleffi2

Първи признаци на корозията

Ако в отоплителната система присъстват значителни нива на железен оксид, съществува проблем с корозията. Проявява се, като черно-сива утайка в системата известна още като магнетит. Железният оксид е плътен, той се установява в участъци с ниска скорост на инсталацията. Това включва топлообменници, при които утаеният оксид действа като изолатор и намалява ефективността на топлообмена. Просто използването на силен магнит за улавяне и почистване на плаващ оксид е недостатъчно. Стъпка в правилната посока, да, но щетите вече са направени. Утаеният оксид се е втвърдил. Още по-лошо електронните помпи със своите мощни магнитни ротори вероятно са привлекли железния оксид. Това създава ротационно влачене и намалява ефективността.

Защо да лекувате симптомите, когато може да решите проблема?

Caleffi е пионер на пазара с широката си гама от магнитни сепаратори за замърсявания Dirtmag®. Те разделят както черни, така и цветни отпадъци. Проблемните цветни примеси включват медни стружки, тефлонова лента, уплътнител за тръби и припой. Тръбопроводите и другото оборудване, съхранявано отвън, могат да събират замърсявания, силициев диоксид, прах и насекоми. Калциевият оксид, който се образува и разрушава в рамките на системата, също спада към цветните примеси. С помощта на специално проектирана отклоняваща мрежа, камера с ниска скорост и мощно магнитно поле, създадено от неодимови магнити, Dirtmag®  ефективно разделя и улавя всички форми на примеси.

Примесите във водата, след като се ударят във вътрешните решетъчни повърхности, се отделят и попадат в долната част на сепаратора, където се улавят. Това става под действието на двата магнита, поставени в подвижния външен пръстен. Големият вътрешен обем на Dirtmag® забавя течността, което благоприятства отделянето на частиците под действието на гравитацията. Почистването му е лесно, не изисква изключване на системата и разглобяване. Просто отстранете магнитната лента и отворете изпускателния клапан, за да отстраните уловените примеси.

Голямо предимство на Dirtmag® е, че не създава загуба на налягане по време на работа.

Безспорни са ползите от инсталирането на този тип устройство, но то изисква специфично пространство, което не винаги е достъпно, особено когато става въпрос за котел инсталиран в кухнята например.

DirtmagCaleffi2Caleffi имат решение и в този случай! Магнитният филтър за под котела Dirtmag XS® решава всички проблеми, свързани със защитата на котела и топлинната система с компактен дизайн, който няма равен на пазара. Много малките му размери го правят подходящ за всички типове газови котли, независимо дали са инсталирани в нови или преработени инсталации. Може да се свърже директно към котела с гъвкава връзка към стената или да се монтира директно на стената с гъвкава връзка към котела. Със своите гладки линии, хромирани и бели пластмасови части, които съответстват на цвета на корпуса на котела, Dirtmag XS® има минимално въздействие и е приятно за окото. Неговите компактни размери допълнително помагат на компонента да бъде ненатрапчив в домашната обстановка, оставяйки го почти незабележим.

Мисията на Ромстал България е да предоставя на своите клиенти иновативни продукти и обучения за постигане на все по-надеждни системи. Голям процент от случаите на дефекти в инсталациите са причинени именно от проблеми свързани със замърсявания в системата. Ето защо Dirtmag® и Dirtmag XS® се препоръчват от сервизни техници, отоплителни инженери и проектанти в България.

За контакт и повече информация – Ромстал.

Може да харесате още...