pixel

Откриха фракинг химикал в кладенец за питейна вода в Пенсилвания

Анализ на проба от питейната вода от кладенците при три къщи в Брадфорд Каунти, Пенсилвания, е открил следи от съединение, което е типично за сондажите за добив на шистов газ във формацията Марсел.

Докладът, публикуван в Бюлетина на националната академия на науките на САЩ, отговаря на отдавнашния въпрос за потенциалните рискове за подземните питейна вода при техниката за сондиране, известна като хидравлично разбиване или още „фракинг“. Авторите смятат, че цяла верига от събития е довела до това вредният химикал да се озове в кладенците за питейна вода.

“Това е първият публикуван случай, в който има цялостна история за това как органичните съединения, типични за добива на шистов газ, са засечени в кладенец в дома на собственик на къща“, заяви Сюзън Брантли, един от авторите на проучването и геолог от Държавния университет в Пенсилвания.

Фракинг-индустрията отдавна твърди, че тъй като хидравличното разбиване се случва на хиляди метри под равнището на водосборните хоризонти за питейна вода, то няма как сондажните химикали да се озоват в питейната вода. В своето проучване изследователите отбелязват, че заразяването може да произтича от липсата на интегритет на сондажните кладенци, а не от самия процес на разцепване на скалите по-долу.

Индустрията разкритикува новото изследване, като каза, че не са представени доказателства, че химикалът е дошъл от близък кладенец.

През 2012 г. екип от учени и еколози събра проби от питейната вода от външните чеши в дворовете на домакинства от региона. Анализът показа, че при едно домакинство водата от дворската чешма съдържа 2-бутоксиетанол, или 2BE, често използван при фракинг-сондажите химикал. Той се намира и в боите и козметиката и за него вече е известно, че причинява тумори при гризачите, макар че биолозите не могат да кажат със сигурност дали канцерогенните му свойства се отнасят и за хората.

Екипът на д-р Брантли смята, че замърсителите са дошли или от повърхностен теч от резервоар за фракинг-течност през 2009 г., или, което по-вероятно, в резултат на нарушен интегритет на сондажен кладенец.

greentech.bg

Може да харесате още...