Отлично вино благодарение на перфектен контрол от Daikin

Отлично вино благодарение на перфектен контрол от Daikin

Използване на хладилни и климатични системи в производството на изискани вина.

Прецизното регулиране на температурата е от голямо значение за всички етапи на винопроизводството. То е особено решаващо при съхраняването на гроздето след гроздобера, при пресоването, по време на алкохолната и млечнокиселата ферментация,  стабилизирането на винения камък и избистрянето. Не трябва да се пренебрегват и фазите на зреене, консервиране, дегустиране и консумация. Грешните температури по време на винификацията могат да задържат или ускорят процеса на производство и да доведат до не толкова приятен вкус.

Етапи на винопроизводството

Хладилно помещение

За да се избегне бърза ферментация, след постъпването на реколтата гроздето се съхранява временно в хладилно помещение при температури под 5°С. Още на този етап трябва да се стигне до използване на охлаждане за да се забави окисляването – реакция, управлявана от ензими и поради това силно зависеща от температурата на гроздето преди пресоването.

Алкохолна ферментация

За стимулиране на студената мацерация още преди началото на алкохолната ферментация ширата се съхранява в охладени ферментационни съдове. В хода на дрождената ферментация захарта от гроздето се превръща в алкохол (етанол). Оптимално това настъпва при бели вина при температури между 14 и 20°С или между 12 и 34°С при червени вина.
Oхладителните ситеми на Daikin осигуряват точното регулиране на температурата на различни видове ферментационни съдове – от модели с двойни стени до такива с разположени отвътре охлаждащи контури.

Млечнокисела ферментация

При млечнокиселата ферментация „твърдата” ябълчена киселина се превръща в „по-меката” и по-хармонична във вкусово отношение млечна киселина. Същевременно се намалява киселинността. Млечнокиселата ферментация настъпва главно при производството на червени вина, но понякога се използва и при бели вина. Този процес настъпва най-добре при възможно най-постоянна температура около 20°С чрез съответно охлаждане или загряване.

Стабилизиране на винения камък

За да се предотврати отлагане на винен камък в бутилката, виното трябва да бъде стабилизирано преди пълненето. Това стабилизиране може да се извърши най-надеждно чрез многодневно охлаждане на виното преди пълненето до под 0°С.

Пълнене и съхранение

При консервирането на виното температурата и влажността играят важна роля. Температури под 8°С или нас 22°С могат да предизвикат химични реакции, които значително влияят на качеството на виното. По време на срока на съхранение е от голямо значение температурите да са постоянни в оптималния обхват от 12 до 18°С и да се променят. Затова са необходими климатици с термопомпа.

Регулиране

Чилърите на Daikin гарантират оптимално управление на температурата по време на различните фази на винопроизводството. Свързаните с това регулирания могат безпроблемно да бъдат интегрирани във по-сложни системи за управление. По такъв начин се управляват и контролират необходимите температури при цялото винопроизводство.

Охлаждащите системи на Daikin

Оптималните условия за температура и влажност могат да се осигурят с различни видове хладилни машини.
Енергийно ефективните решения се гарантират с комбинирането на водоохлаждаеми агрегати с охладителни кули или топлообменници. Агрегатите с въздушно охлаждане противно на това са особено компактни и могат да бъдат доставени с опции като например буферен резервоар, помпа и с рекуперация на топлината. Изпълненията със схема с термопомпа могат според изискванията да охлаждат или загряват.

Буферен резервоар

Буферните резервоари гарантират както стабилна работа в условията на пълно или частично натоварване, така и постоянно водоснабдяване за различните процеси на охлаждане и загряване. Идеалните размери на буферния резервоар зависят от съответните изисквания към температурата и управлението.

Отопление

Отоплението спада към едно от многото изисквания на винарните, особено за производствения процес. Например се използва за поддържане на температурите в процеса на ферментация и снабдяването с топла вода. Това е необходимо за ефективното почистване както и за технически процеси като например пастьоризация. Термопомпите както и чилърите с рекуперация на топлина, могат да допринесат значително за намаляване на разходите за загряване във винопроизводителното стопанство.

Комфортно загряване и охлаждане

Термопомпите в съчетание с вентилаторни конвектори и климатични камери са идеално подходящи за климатизация на помещения за дегустация, лаборатории или други помещения във винарната. Освен хладилни машини  тук се предлага цялата гама на Daikin от системи с директно изпарение на хладилния агент.
Опирайки се на 85 години опит в успешното производство на климатици и климатично оборудване от най-високо качество, Daikin предлага пълна гама от качествени енергоспестяващи изделия и системи за оптимална климатизация на жилищни помещения, за търговски, професионални и промишлени приложения. Daikin изпълнява също така и изискванията на винарните за оптимална климатизация на сградите за винопроизводство.


Вижте също...