pixel

Отново за соларните керемиди – бъдещето на екологичните домове

Класически керемиден покрив или соларни панели? Това е дилема, която човърка мнозина, свързани по един или друг начин с изграждането на жилищни сгради. Соларните керемиди обаче слагат край на чуденето – те са ново изобретение, което може да помогне много за спестяване на енергия и намаляване на сметките за ток.

Решениeто е съвсем просто – в керемидите има вградена соларна клетка. Самите керемиди изглеждат нелошо. Направени са от глина, в която е вградена по една соларна клетка, така, че при нареждането да бъде изложена на слънце. Създателите им не казват конкретни цифри за капацитета на соларните керемиди, но посочват, че добивът на енергия е толкова висок, колкото при класически фотоволтаични панели, тъй като малкият размер не накърнява ефективността.

Наред с това е разработена и прозрачна версия на соларните керемиди – те са просто прозрачни соларни керемиди с интересен естетически ефект. Устойчиви са на слънце и всякакви климатични условия, въпреки че са направени от плексиглас. Прозрачността им позволява на слънцето да огрява интериора на дома – те позволяват на 90% от естествената светлина да навлиза в къщата.

greentech.bg

Може да харесате още...