pixel

Отопление и охлаждане с въздух

Buderus

Системата Komfort AIR на Buderus в комбинация с термопомпа предлага бърз и персонализиран отговор на индивидуалните изисквания за затоплен или охладен въздух с възможност за индивидуално управление на помещението. Стаите се климатизират, като се съчетават предимствата на термопомпата въздух/вода с тези на контролираната вентилация на жилищното пространство. Пакетът е предназначен за сгради със специфичен топлинен товар от 30 W/m² или по-малко.

Вместо отоплителна система на водна основа, например с класически радиатори, топлината в новата система се транспортира до отделните помещения чрез изолирани въздуховоди и плоски канали в замазката. Това позволява на собствениците на жилища да спестят от инвестиционни разходи, тъй като инсталирането на системата от сухи въздуховоди в сградата е много по-лесно и по-малко податливо на повреди. В същото време системата предлага индивидуалното управление на помещенията с контролния блок Logamatic RC100.2 H, с който може да се задава желаната температура в съответното помещение и да се отчита текущата стайна температура.

Buderus

Централно и локално отопление с горещ въздух

Модулната концепция се основава на термопомпата Logatherm WLW176i AR с цилиндър за гореща вода с обем от 180 до 400 литра. Свежият въздух (при необходимост) се доставя от вентилационния модул Logavent HRV176 с рекуперация на топлина. Най-важният компонент в комбинираното устройство е топлообменникът вода-въздух Logavent KWT160-4 Z с мощност 4,5 кВт за отопление и до 1,5 кВт за охлаждане над точката на оросяване. За разделяне на температурата на две зони, например приземен и горен етаж, може да се използва трипътен вентил. Във всяка зона отново има два температурни сензора и по желание байпас за спалнята, който може да се използва за поддържане на по-ниска температура в нея. И накрая, въздухът в отделните помещения може да се подгрява чрез изводи за подаване на въздух към стените или таваните, които са оборудвани с 230-волтови нагревателни елементи и по този начин функционират като автономни отоплителни уреди. През лятото интегрираната функция за изсушаване осигурява охлаждане и приятен климат в помещенията.

Лесно управление

Отоплителната система може да се настройва и управлява с помощта на системния контролен блок Logamatic BC400 на термопомпата. Кабелният блок за управление на системата Logamatic RC220 може да се използва за дистанционно управление на термопомпата и вентилацията. Управлението у дома или в движение е възможно и с помощта на смартфон и приложението MyBuderus.

Компанията е представена на българския пазар от Buderus България.

Снимки: Buderus

Може да харесате още...