pixel

Отопление, което щади климата

Kasimir & Suse

В детска градина в Потсдам регулират автоматично отоплителните зони с помощта на системата за разпределение и управление на Flamco.

Предистория

Детската градина Kasimir & Suse в Потсдам е открита в края на лятото на 2020 г. Новият интеграционен дневен център може да приеме до 130 деца на възраст от една до шест години. Отопляемата площ на новата сграда е 970 m², разположена на три етажа и сутерен. По-голямата част от сградата се отоплява чрез лъчисто отопление, като в малко под 10% от стаите има радиатори. В подобни сгради поддържането на хидравличен баланс е предизвикателство заради дългите тръбопроводи и големия брой отоплителни кръгове. Системата за разпределение и управление Simplex Secos на Flamco предлага решение на този проблем.

Системата за разпределение и управление Simplex Secos наFlamco балансира отоплителните зони напълно автоматично и непрекъснато, като по този начин осигурява максимален комфорт при минимално потребление на енергия. За да се гарантира здравето на по-малките деца, които прекарват много време в игра, седнали на пода, той трябва да е с приятна температура. По тази причина за отоплението на детската градина, която е свързана към централната отоплителна мрежа, е избрано подово отопление. При избора на подходящата разпределителна система критериите за максимален комфорт и безопасност при работа са с най-висок приоритет. Освен това центърът отдава голямо значение на устойчивостта. В този смисъл се търси максимално енергоспестяващо решение. Тъй като в някои от функционалните помещения на детската градина (тоалетните и кухнята) има радиатори, е необходима система за управление, която да е подходяща както за лъчистото отопление, така и за радиатори.

Kasimir & Suse

Бързо и лесно въвеждане в експлоатация чрез приложение

В детската градина са инсталирани по две системи Secos на етаж. В този проект особено полезен се оказва фактът, че разпределителят може да се използва както за лъчистото отопление, така и за отоплението с радиатори. Друго предимство е функцията, която позволява да се регулира количеството на отоплителните кръгове. В зависимост от броя на стаите са включени между четири и десет отоплителни кръга. Системата Secos се доставя с напълно готово окабеляване, а задвижващите устройства могат да се монтират на място чрез вграждане.

Освен това системата спестява много време при пускането в експлоатация. Това става чрез технологията plug-and-play и приложението Flamconnect, което води монтажника стъпка по стъпка през процеса на въвеждане в експлоатация. Освен това настройките, като например работните параметри или разпределението на отоплителните зони към съответните задвижващи устройства, могат да се извършват удобно на таблета. “Това означава, че пускането в експлоатация отнема само 25-30 минути на разпределител. Електронното регулиране е много по-бързо от механичното и след 3-4 седмици работа не се налага повторно регулиране”, казва ръководителят на проекта Аксел Малц. “В крайна сметка механичната настройка не е толкова прецизна. Въпреки това задвижващите механизми на Seco непрекъснато се адаптират към променящите се изискванията – например, когато дадено помещение не се използва.”

Kasimir & Suse

Всички помещения в детската градина се отопляват равномерно

След настройката персоналът може да увеличава или намалява температурата в помещението по собствено желание; разпределителят регулира потока напълно автоматично. Резултатът е, че всички помещения се отопляват равномерно, без да има по-голямо или по-малко подаване на топлина. Това осигурява възможно най-голям комфорт  и максимална икономия на енергия. Системата Simplex Secos работи в дневния център в Потсдам от две години и през това време не е имало проблеми с доставките. “Simplex Secos е идеален за по-големи сгради с променящи се изисквания”, обобщава Аксел Малц.

Принцип на функциониране на Simplex Secos

Иновативните задвижващи модули на Simplex Secos работят по-ефективно от конвенционалните термоелектрически задвижвания, тъй като консумират енергия само в момента на промяна на настройката (< 1 ват за настройка). Освен това процесът на регулиране отнема около една секунда, а не пет до седем минути, както е при термоелектрическите задвижвания. Не е необходимо да се използват регулиращи вентили за дебит.

Simplex Secos се характеризира и със своята гъвкавост: клиентите могат свободно да избират стайния термостат, който искат да използват, независимо от производителя. Възможна е и връзка с интелигентния дом и интерфейс към системата за управление на сградата.

Снимки: Reinhardt & Sommer

Може да харесате още...