pixel

Отопление на 170 м височина – Дунавската кула във Виена с отопление от Hoval

Hoval 2

В хода на цялостно обновяване, един от символите на Виена се сдобива и с нова отоплителна инсталация от Hoval. Два котела от типа Max-3 осигуряват нужния капацитет за отопляването на сградата.

Открита през 1964 г., Дунавската кула (Donauturm) в австрийската столица е висока общо 252 метра от основата до върха и е най-високата сграда в Австрия. През 2018 г. е извършена цялостна модернизация на въртящия се ресторант в кулата, намиращ се на 170 м височина, на кафенето (160 м височина), както и на други площи на приземния етаж. С откриването на бирария Donaubräu през февруари 2019 г. са завършени дейностите по реконструкцията и обновяването на съоръжението.

Hoval 1

40% повече отоплителна мощност

Модернизацията на сградните инсталации на кулата стартира още през 2017 г. Тя включва и подмяната на остарялата отоплителна система с ново решение от Hoval. В хода на работата партньорът на Hoval в инсталационната дейност – Ledermüller, монтира два газови отоплителни котела от вида Max-3. Тяхната задача е да поемат отоплението на сградата, както и да отговорят на повишените изисквания към капацитета на заведенията за хранене. Ако преди реконструкцията нужният капацитет на Дунавската кула е бил в стойности от 450 до 500 kW, то след модернизацията вече са необходими 650 до 700 kW енергия.

Най-голямото предизвикателство при планирането на системата възниква заради височината на отопляемите площи в горната част на кулата, тъй като на всеки десет метра височина налягането намалява с един бар. Следователно в котелното помещение е необходимо налягане от 18 бара, за да се осигури необходимото налягане от 1,5 бара в централния етаж на кулата на височина от 165 метра.

Тъй като стандартните котли не са проектирани за толкова високо налягане, Hoval решава да раздели системата. Двата газови котела Max-3 осигуряват необходимата мощност от 350 kW. Енергията се прехвърля в отделна верига чрез топлообменник. В същото време решението с два котела осигурява, например при евентуални аварии, нужната надеждност и гъвкавост, необходими за функционирането на Дунавската кула.

Всичко на едно място

Hoval придружава цялостната работа по проекта в тази необичайна сграда – от калкулациите и проектирането на системата до съгласуването с инсталационния партньор Ledermüller в етапа на въвеждане в експлоатация. Клаудия Пих, говорител на Дунавската кула, изразява задоволството си: „Отоплителната система работи безупречно – Hoval изпълни всичките ни очаквания.“

От пускането в експлоатация през октомври 2017 г. управлението и поддръжката на котлите се извършва от Hoval. С помощта на TopTronic управление двата котела могат да се настройват според нуждите. Техниците по поддръжката имат възможност за отдалечен достъп до системата чрез онлайн връзка. Hoval създават дори малък склад с резервни части специално за Дунавската кула – целта е забележителността на Виена да бъде оптимално снабдена с всичко необходимо за безпроблемно функциониране.

Ако това решение Ви заинтригува и желаете да се консултирате за ефективна отоплителна система за Ваш проект, свържете се с експерт на Hoval.

Може да харесате още...