Отоплителни постелки – функция, употреба, разходи

otoplitelni postelki

С електрическите отоплителни постелки можете да поддържате краката си топли и да се чувствате комфортно. Въпреки че инсталирането им е сравнително лесно и евтино обаче, разходите за отопление често са високи.

Постелките се състоят от нагревателни проводници или нагревателни резистори, които преобразуват електричеството в топлина. Ако има електрическо напрежение, нагревателните резистори се загряват като електрическа кана за вода. Те излъчват топлинна енергия нагоре и създават приятно усещане за топлина.

Видове нагревателни постелки

Отоплителните постелки се предлагат като подвижни килими или трайно монтирани отоплителни системи. Първите обикновено се използват в работни кабинети или дневни. Те могат да се включат в контакта и да влязат бързо в експлоатация. Трайно монтираните постелките работят като електрическо подово отопление. Те покриват цялото помещение директно под подовото покритие и обикновено са постоянно свързани към електрозахранването.

Работа и управление с термостат

Колкото повече ток протича през постелката, толкова повече тя се загрява, отдава повече топлина и осигурява по-високи температури в помещението. Управлява се с един термостат. При отоплителните килими той обикновено се вгражда в свързващия кабел, за да се зададе температурата на повърхността.

При подовото отопление термостатът е свързан към сензор в пода, както и към няколко от постелките и се регулира индивидуално. В зависимост от избрания модел можете да изберете различни степени на отопление – стайни температури или дори програми според прогнозата за времето, за да ограничите излишната работа.

Области на приложение

Отоплителните килими и постелки могат да бъдат инсталирани във всяка къща, независимо дали става дума за централна или децентрализирана система. Продуктите  не са подходящи за самостоятелно отопление в стари сгради, които не са реновирани, защото консумират толкова много електроенергия, че разходите рязко нарастват.

Ето областите, в които тази технология си заслужава:
– Децентрализирано подово отопление – като отоплителен килим под бюрото тази технология топли краката и създава комфорт по икономичен и удобен начин.
– Допълнително електрическо отопление – ако електрическото отопление допълва конвенционалната система, то осигурява топли подове, увеличавайки комфорта в баните, без да оказва твърде голям натиск върху разходите.
– Самостоятелно отопление в енергоспестяващи къщи – къщите, построени или реновирани по енергоспестяващ начин, почти не губят топлина. Ако те са оборудвани с голяма фотоволтаична система, отоплителната постелка за подово отопление е добро решение с ниски разходи за покупка, експлоатация и поддръжка.
– Специално отопление – технологията се препоръчва и като отопление за оранжерии, за отглеждане на разсад или за терариуми и аквариуми. Същото се отнася и за използването ѝ като отоплител на водно легло.

Може да харесате още...