Отпечатаха литиево-йонна батерия на 3D принтер

Учени от Тексаския държавен университет са създали работен прототип на батерия, отпечатана на 3D принтер, което може да доведе до производството в бъдеще на батерии във всякаква форма. Учените създават полилактидна литиево-йонна батерия (PLA), като я отпечатват на обикновен 3D принтер на стойност 250 долара.

При нормални условия, полилактидът не притежава необходимите физически характеристики, тъй като не е проводник от втори род. Проблемът е решен чрез насищане на полимера с електролитен разтвор, състоящ се от етил метилкарбонат, пропиленкарбонат и литиева перхлорна киселина. За да се подобрят характеристиките на проводника, на анода на батерията е нанесен графен, а на катода – въглеродни нанотръби, вместо традиционните материали като графит.

В резултат на това учените получават работеща батерия във формата на таблетка, която монтират в гривна с LED, и този светодиод работи успешно цяла минута. Според изследователите, новият метод ще позволи печатането на устройства за съхранение на енергия с всякаква форма и размер на евтини 3D принтери.


Вижте също...