pixel

Отваря се опция за виртуални газови доставки от Гърция и Румъния

Отваря се опция за виртуални газови доставки от Гърция и Румъния

Възможност за виртуални газови доставки от Гърция и Румъния ще се отвори пред българските доставчици и предприятия след подписването на споразумения за такава свързаност между газовите оператори на България и двете й съседни страни. Парафирането на такива документи с гръцката ДЕСФА и румънската „Трансгаз“ е на път, съобщи зам.-началникът на главното диспечерско управление на „Булгартрансгаз“ Георги Бузяков по време на конференция за либерализацията на енергийния пазар у нас, организирана от в. „Капитал“ във вторник.

Виртуалната газова търговия е напълно реален механизъм, заменящ чисто физическите доставки на синьо гориво. При нея всеки газов доставчик или предприятие може да договори суровина, която да пристигне например на терминал в Гърция, но вместо да се транспортира до България да се ползва от гръцката ДЕСФА за нуждите на местния бизнес, а „Булгартрансгаз“ да ползва количества от руските транзитни доставки за южната ни съседка, минаващи през Румъния. Същият механизъм може да се ползва в обратна посока – към северната ни съседка.

За да стане това възможно са нужни не само въпросните споразумения между газовите оператори, но въвеждането на входно-изходен тарифен модел за виртуалната размяна на количества между газовите системи, както и определяне на правила за резервиране на капацитет и за този вид размяна на обеми, каза Бузяков.

С изграждането на газовите реверсивни връзки на страната ни с Румъния и Гърция реално се осигурява както физически така и виртуален коридор за обмен на количества между трите страна, доставени по различни маршрути.

За ускоряване на споразуменията за виртуален газов поток в края на миналата седмица настояха федерацията на индустриалните енергийни консуматори, асоциацията на металургичната индустрия и камарата на химическата промишленост. Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори коментира по време на форума, че подобна възможност разширява достъпа на бизнеса до различни от руските газови доставки и до спот пазарите на газ. Дори и цената на природния газ на спот пазарите в момента да не е по-ниска от тази на „Газпром“, това са алтернативи, които трябва да ги има, тъй като конюнктурата е променлива и се увеличава конкуренцията, стана ясно от думите на Стаменов.

За въвеждането на виртуални трансгранични газови доставки настоя и Светослав Иванов, изпълнителен директор на частната „Овергаз“, чиито доставки от „Газпром“ бяха едностранно отрязани от 1 януари 2016 г. Спирането на руския газ стана на фона на развода на „Овергаз“ със съакционера си „Газпром Експорт“ и принуди дружеството да купува газ от държавната „Булгаргаз“ за своите битови клиенти, а промишлените трябваше да се откажат от договорите си с „Овергаз“. Оттогава компанията търси алтернативни доставки и разчита те да са от Гърция.

„Държавата е хегемон на българския енергиен пазар, сложила е ръка върху газовите връзки, окупирала е изкупуването на местния добив при неблагоприятни и непазарни условия, дават се непазарни предимства за определени играчи. Българският газов пазар е в конфликт на интереси, тъй като държавата е собственик на дружества и създава законовите правила“, посочи още Светослав Иванов. “ От десет години говорим за либерализация на газовия пазар у нас, но все по-малко се прави за нея“, допълни той.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев също посочи, че страната ни трябва да има алтернативи за различни доставки, за да може да преценява къде са най-добрите цени. Той отново изрази оптимизма си за разработването на местните газови находища и припомни, че се очаква в средата на април у нас да пристигне сондажният кораб за проучванията на дълбоките води на Черно море в терена „Хан Аспарух“.

Няма по-добра диверсификация и енергийна сигурност от добива на собствен газ, каза Добрев. Към момента обаче местният добив е прекалено малък. За 2016 г. се очаква той да е под 100 млн. куб. м газ, а консумацията ни е над 3 млрд. куб. метра, посочи той.

mediapool.bg

Може да харесате още...