pixel

Отвори врати енергийно позитивната сграда Powerhouse Kjorbo в Норвегия

Отвори врати енергийно позитивната сграда Powerhouse Kjorbo в Норвегия

Първата енергийно позитивна сграда в Норвегия бе отворена преди дни – в Сандвика, Баерум. Предназначена за бизнес-потребители, тя е с площ 5200 кв. м. и включва две обновени сгради, обединени в един търговски субект, който ще генерира достатъчно енергия, в рамките на своята 60-годишен живот, за да може да покрие количеството енергия, използвана за производството на строителните материали, изграждането, експлоатацията и разрушаването на самата структура.

Екип от седем компании са работили в тясно сътрудничество, за да разработят тази първа по рода си схема: Entra Eiendom, Skanska, Snohetta, ZERO, Hydro, Sapa og, Asplan Viak. Стале Рьод, председател на консорциума и изпълнителен директор на Skanska-Норвегия, обяснява: „Доколкото знаем, това е първата сграда в света, която е била реновирана до получаването на енергийно-позитивна структура. Това стана възможно благодарение на уникалното сътрудничество, което осъществихме от самото начало“.

Двойката съществуващи сгради датират от 1980 г. и обхваща приблизителна площ от 5200 кв м. Консорциумът е монтирал на покрива им най-големия масив от соларни фотоволтаични панели в Норвегия. Той е способен да генерира над 200 000 кВтч годишно, заедно с геотермалните кладенци.

Консултантска фирма Asplan Viak вече се е нанесла в сградата. Управляващият директор на фирмата, Ойвинд Морк, коментира: „Нашата амбиция е да бъдем водеща консултантска компания в областта на енергетиката и околната среда – и аз не мога да си представя сграда, която да се вписва в нашия профил по-добре от тази. Ние се нанасяме в офис-сградата на бъдещето – енергийно- позитивна сграда с отличен вътрешен климат“.

greentech.bg

Може да харесате още...