pixel

Овергаз ще газифицира Пирот

Природният газ ще достигне до първите общински обекти в Пирот – Сърбия още тази зима. За това се споразумяха кметът на града г-н Владан Васич и изпълнителният директор на Овергаз г-н Сашо Дончев. На 18 юни 2014 двамата сложиха подписите си под меморандум за сътрудничество, в който записаха параметрите на инвестиционния проект за газификация на града.

Пирот ще бъде захранен с компресиран природен газ, тъй като до него няма изграден преносен газопровод. От „Овергаз“ съобщиха, че ще проектират, построят и финансират изцяло инфраструктурата, по която ще се доставя синьото гориво, а Общината ще поеме разходите по изграждането на инсталациите в обектите, които ще бъдат газифицирани.

„Наша основна цел за предстоящия зимен сезон е да намалим разходите за отопление на училищата в Пирот”, обясни г-н Васич. По думите му следващата стъпка е газификацията на домакинствата в града.

„Природният газ винаги е бил най-изгодната енергийна алтернатива, която осигурява значителни спестявания на индустрията и бита”, подчерта г-н Дончев. Благодарение на проекта „Виртуален газопровод” Овергаз осигурява доставки на синьо гориво за няколко града в България, които са отдалечени от съществуващата преносна инфраструктура.

Община Пирот е втората в Сърбия, която българската компания ще газифицира. През май 2014-та споразумение за сътрудничество с Овергаз подписа и кметът на Димитровград (Цариброд) – г-н Небойша Иванов. Очаква се спортната зала в Цариброд да бъде снабдена с природен газ още тази есен.

publics.bg

Може да харесате още...