pixel

Парна машина може да свали разходите за съхранение на слънчева енергия до $100/kWh

Парна машина може да свали разходите за съхранение на слънчева енергия до 0/kWh

Слънчевата енергия е един невероятен ресурс, но едно от слабите й места е съхранението – за да може да има резерв от на мощност тогава, когато е нужна енергия, а слънцето не грее.Високотехнологичните решения за системи за акумулиране на енергия са многобройни, но много от тях са на висока цена или са зависими от скъпи материали.

Една стара технология може да преобърне ситуацията и може да се окаже жизнеспособна алтернатива за съхранение на слънчева енергия чрез използване на парни бутални двигатели и съдове под налягане. Чрез тях може да се натрупва и съхранява енергия, за да се използва, когато е необходима.

Група австралийски инженери са разработили новото решение за съхранение на енергия чрез новостартираща фирма – Terrajoule. Компанията вече има една демонстрационна система в Калифорния и се цели в някои обещаващи постижения за 2015 година.

Системата на Terrajoule съчетава концентрирана слънчева енергия с парни двигатели и интегрирана система за съхранение с помощта на изолиран съд под налягане. Това може да осигури надеждна слънчева енергия 24 часа в денонощието.

Според сайта на фирмата до 2015 г. техните технологии ще са в състояние да осигурят система за съхранение при цена на върха от порядъка на 1,50 до 2 долара (в зависимост от редица променливи величини във всяка система). Учените са убедени, че цената на ват ще бъде сравнима с цената за фотоволтаична система със същия капацитет. Това би могло да означава цена на нетенкапацитет за съхранение на електрическа енергия от по-малко от 100 долара на киловатчас – равно на една малка част от разходите за системи за съхранение на база батерии.

Техният начин на съхранение изглежда много обещаващ като стабилно и евтино решение за разпределена слънчева енергия:

„Тъй като не е възможно да се съхранява парата в газообразно състояние за по-нататъшна употреба, парата се кондензира във водна маса, където се съхранява енергията й. Когато е необходимо, акумулираната енергия изпарява водата мигновено в пара. Енергията, която се губи в този цикъл пара-вода-пара, е по-малко от 2%. Архитектурата на Terrajoule позволява съхранение на енергия при под 18 бара, постигайки ефективност на входящ парен поток при 42 бара….Резултатът е съхранение при по-малко от 20% от стойността на батерии, никакво разграждане, без ограничения на циклите, с полезен живот от най-малко 25 години“.

Според Renew Economy, технологията е е революционно и същевременно „измамно проста“:

„Тя съчетава евтина слънчева енергия с евтино съхранение и се държи като електромотор, включен в електрическата мрежа, или дори като дизелов генератор. С други думи, може да работи 24 часа на ден, но без тежките комунални сметки, натоварени от стойността на горивото.“

greentech.bg

Може да харесате още...