Парното и топлата вода поскъпват със 7% според КЕВР

На открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бе съобщено, че парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ от 1 юли. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на „Булгаргаз“ от 18% на 10.81%. Има още около 13 млн. лв. получени в повече от „Булгаргаз“ през миналата година, които досега не са отразявани в цената чрез намаляването й, е мотивът на регулатора.

„Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито „Булгаргаз“, нито правителството на България, могат да влияят, посочи той. Окончателното решение за цените комисията ще вземе на 29 юни. „В момента работят експертите и затова аз не мога да дам отговор по отношение на повишението на цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия“, допълни Иванов

От „Булгаргаз“ посочиха, че решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. От дружеството смятат, че има опасност да не са в състояние да изпълняват лицензионните си задължения. На закрито заседание в петък КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ, а на 1 юли енергийният регулатор ще обяви окончателно какви ще бъдат цените на електрическата и топлинната енергия.


Вижте също...