pixel

Парното с поне 10% по-евтино от 1 април

Цената на парното трябва да падне поне с 10 на сто от 1 април, като не е изключен този процент да стигне и 15 на сто. Това ще стане, ако се сбъднат прогнозите на енергийния регулатор за 20% намаление на цената на природния газ, също от началото на април.

Иван Иванов, шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясни, че новото намаление на цената на газа ще бъде в резултат на трайното поевтиняване на суровия петрол на международните пазари, който е ценообразуващ елемент за природния газ у нас. Той припомни, че цената на газа, който Русия ни доставя се определя по формула, която взема предвид котировките на алтернативните горива за 9 месеца назад.

Шефът на КЕВР не се ангажира с процент за поевтиняване на парното, но по принцип се знае, че синьото гориво формира 70-75% от цената на парното.

Иван Иванов намекна още и за намаляване на цената на тока, произвеждан от топлофикациите. Това е т.нар. кафява енергия, която е един от трите елемента в добавката „задължения към обществото“. Така, най-вероятно добавката ще намалее. Дали нейният спад обаче ще стигне до битовите абонати, не е много ясно.

На 1 ноември, например, когато газът поевтиня с над 14%, КЕВР смъкна стойността на добавката „задължение към обществото“ от 37,90 на 36,83 лева за мегаватчас и намали цената на микса на НЕК с левче, но не промени крайните тарифи. В резултат на това НЕК реализира 42 млн. лв. икономии от плащането на тока от топлофикациите.

Иван Иванов каза още, че са приключили съвместните проверки с Министерството на енергетиката на трите ЕРП-та. Те бяха за готовността им да реагират бързо при аварии, както и за това дали не са фактурирали за повече от 31 дни. Според Иванов проверките са показали, че няма основания за налагане на глоби. По думите му ЕРП-тата са показали по-добра подготовка за тази зима в сравнение с миналата.

По отношение на проверката в „Овергаз“ Иван Иванов каза, че докладът се очаква в края на тази седмица.

Проверката беше инициирана заради ситуацията, в която изпадна „Овергаз“в края на миналата година. В последните два дни от 2015 г. се оказа, че „Газпром експорт“ е отказала да достави гориво на „Овергаз“.

Това наложи частната компания спешно да сключи договор с „Булгаргаз“. Сключеният тогава договор е с 3-годишен срок, стана ясно от думите на шефа на КЕВР. По този контракт „Овергаз“ доставяха до крайните си клиенти през януари. Пак по него ще доставят и през февруари, посочи Иванов.

pariteni.bg

Може да харесате още...