Първият мащабен проект, използващ дизайнерски слънчеви панели

Дизайнерските слънчеви панели на холандците от Studio Solarix са внедрени за първи път в проект с такъв голям мащаб. Слънчевите панели са интегрирани във фасадата на сградата Kuijers близо до Айндховен в Холандия. Студиото е сътрудничество между художника и дизайнер Reinier Bosch и архитекта Marloes van Heteren.

Най-често срещаното възражение срещу използването на слънчевите панели на видими места е, че те нямат необходимите естетически качества. Някои компании се опитват да прикрият този им недостатък, като ги интегрират например в керемидите.

Проектът на Studio Solarix е различен с това, че вместо да ги скрият, те използват иновативен дизайн, за да направят естетически издържани слънчеви панели, с които да оформят дизайна на фасадата. Концепцията позволява производството на енергия като същевременно подобрява идентичността и външния вид на сградата като цяло.

Цветовете могат да се персонализират, а слънчевите панели имат интегрирани LED ленти, които светват през нощта, използвайки енергията, генерирана от тях.


Вижте също...